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June 20, 1994  

Mr. R--- J. F---, President 
 F--- & A---


XXXX --- --- Highway, Suite XXX 

---, CA XXXXX-XXXX 


Dear Mr. F---: 

This is in response to your letter dated April 4, 1994.  You ask that we answer a number 
of questions with regard to the application of sales and use tax. 

Your first scenario is as follows: 

“A CA manufacturer purchases a piece of capital equipment from a CA seller. 
The purchaser visits the seller's facility to sign-off on the equipment prior to 
delivery. The sign-off is the purchaser's approval that the equipment being 
shipped meets the purchase specification, however, full title will not vest in the 
purchaser until final acceptance. The equipment will be delivered and installed at 
the purchaser's plant where final testing with 'live' chemicals and manufacturing 
materials will confirm proper equipment operation.  Successful on site testing will 
be the basis for final acceptance and title passage. In this situation, is separately 
stated installation and final testing with live chemicals exempt from tax?” 

All charges from the retail sale of tangible personal property are subject to sales or use 
tax unless there is a specific statutory exclusion.  (Rev. & Tax. Code §§ 6011, 6012.) The 
exclusion relevant here is for the price received for labor or services in installing or applying the 
property sold. (Rev. & Tax. Code §§ 6011(c)(3), 6012(c)(3).)  The exclusion for installation is 
applicable only to charges for attachment of the purchased property (BTLG Annot. 435.1640 
(11/30/66)), and does not apply to charges for testing.  (BTLG Annot. 295.1800 (1/23/50).) 
Thus, charges for testing are taxable, while charges for actual installation are not. 

Your second scenario is as follows: 

“A CA purchaser contracts with a CA computer equipment company for the 
delivery, installation and configuration of various utility (fax, modem, video, 
graphics, etc.) boards. The boards are placed in the purchaser's computers by the 
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seller's service technician. The technician will open the computer chassis, position 
the new board, complete the required hook-up, establish the configuration of the 
computer to accept the board, test the board's function in the computer and close 
the computer chassis.” 

For purposes of this analysis we assume that the computer is a new computer and not a 
used computer which is being upgraded or repaired. 

You ask whether separately stated charges for this process qualify as nontaxable 
installation. You also ask whether the answer changes if the installer is someone other than the 
seller's employee.  You further ask whether the conclusion changes if the installer (someone 
other than the seller) is contracted for directly by the purchaser. 

Installation must be distinguished from fabrication, which would include any step in the 
manufacturing process of tangible personal property.  Tax applies to charges for producing, 
fabricating or processing of tangible personal property, whether the property is provided by the 
seller, or instead is provided by the consumer, either directly or indirectly.  (See, e.g., 
Reg. 1526(a).) 

Your letter indicates the technician will open the computer chassis, place the utility 
boards in the purchaser's computer, position the new board, complete the required hook-up, and 
establish the configuration of the computer to accept the board.   

This procedure is a step in providing the final product of a computer with the desired 
boards. If the described procedure is being performed by the seller before title passes to the 
purchaser the entire procedure is regarded as a step in the manufacturing process.  All gross 
receipts from that sale are subject to tax, including charges for the described procedure.  Even if 
title to the computer passes to the purchaser prior to the described procedure, the procedure 
would be a sale under Revenue and Taxation Code section 6006(b) and the charge would be 
taxable on that basis. The same result is reached whether the person performing the procedure 
were employed by the seller or whether the purchaser directly contracted with someone other 
than the seller. 

Your third scenario is as follows:  

“A CA purchaser contracts with a CA computer supply company for the delivery, 
installation and configuration of laser printers.  The printers are connected to the 
purchaser's computers by the seller's service technician.  In conjunction with the 
hook-up, the technician also services (adds toner), tests, and calibrates the new 
printer. 

“1. 	 If separately stated, would this service qualify as exempt installation?  If 
not, explain. 
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“2. 	 Does the answer change if the installer is not the seller's employee? 

“3. 	 Does the answer change if the non-seller installer is contracted for by the 
purchaser directly?” 

As stated above, the installation exclusion is only applicable to charges for attachment of 
the purchased property and is not applicable to charges for testing.  Thus, charges for testing and 
calibration are taxable, while charges for actual installation are not.  Assuming the configuration 
did not constitute fabrication, it would be installation as would the adding of toner.  That the 
seller contracts with a third party for this work does not change the result.  However, if the 
purchaser contracts directly with a third party unrelated to the sale of any tangible personal 
property, and no fabrication is involved, none of the charges would be taxable. 

We do not address your fourth scenario which relates to research and developments 
contracts. As you correctly point out, these issues are currently under review. 

Your fifth scenario is as follows: 

“The Board has generally taken the position that optional equipment maintenance 
contracts are not taxable. I understand this to mean that an agreement for repair 
or maintenance labor and parts invoiced as an all inclusive amount are not subject 
to sales tax. The seller is subject to use tax on the parts consumed in the 
completion of any equipment servicing.  If the seller sends the purchaser an 
invoice for the contract with the following lines: 

“Maintenance contract 1 year 1,000.00 
Tax on parts (est.$300) 24.75 
Amount due 1,024.75 

“What is the appropriate argument for the purchaser to use in challenging this 
invoice?  Assume that the maintenance contract is silent on this issue of tax” 

If a retailer collects tax reimbursement on an amount that is not taxable, it would be 
collecting “excess tax reimbursement”.  (Reg. 1700(b)(1).)  Regulation 1700(b)(2) explains that 
any excess tax reimbursement must be refunded by the retailer to its customer.  If the excess tax 
is not refunded to the customer it must be paid to the Board.   

A person obligated to furnish parts under an optional warranty is the consumer of the 
materials and parts furnished and tax applies to the sale of such items to that person, or that 
person's use.  (Reg. 1655(c)(3).) Thus, as a consumer, the person furnishing and installing parts 
pursuant to an optional warranty is not selling tangible personal property to the customer.  Since 
it is not making a sale of tangible personal property, it does not owe sales tax on that transaction. 
Since it does not owe sales tax, it cannot collect “sales tax,” “sales tax reimbursement,” “use 
tax,” or “tax” from the customer.  If it does so, it is collecting excess tax reimbursement.  Under 
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such circumstances, the warrantor must refund such amounts to the customer.  If it does not, it 
must pay such amounts to the Board.  We would not allow a warrantor to continue to collect 
such excess tax reimbursement. 

If we can answer any other questions please feel free to write again. 

Very truly yours, 

Rachel M. Aragon 
Staff Counsel 

RMA:sr 

cc: San Francisco District Administrator 


