
 
STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
LEGAL DIVISION - MIC 82 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
Tele: (916) 324-2637 
FAX: (916) 323-3387 

February 6, 1995 

Mr. D--- R---

G--- & J---

One --- ---, Suite XXX
 
--- ---, CA XXXXX-XXXX
 

Re: Unidentified Taxpayer; 
Regulation 1700(b)(4) 

Dear Mr. R---: 

This is in response to your letter dated December 8, 1994 requesting a ru
provisions of Sales and Use Tax Regulation 1700(b)(4).  I initially note that the 
not issue rulings. Revenue and Taxation Code section 6596 sets forth the circ
which a taxpayer may be relieved of liability for taxes when relying on an 
response to a written request for opinion. In order to come within the provisions
all relevant facts, including the identity of the taxpayer, must be disclosed.  T
not come within section 6596 because you have not identified your client and ha
all relevant facts related to the transactions in question. I further note that you
legal conclusions regarding the application of tax to certain transactions between
its vendors and customers without stating the facts upon which those conclusion
response to your inquiry is therefore based on your conclusions and not necessa
facts. If we were apprised of the actual facts, our opinion might be different.      

You state: 

"The Client sells goods and services to its customers.  These good
will be transferred as part of the sale to its customers.  Believin
that the sale of goods to its customers was subject to sales tax, th
Client delivered a resale certificate to the vendor who had sold th
goods in question to the Client, and no sales tax was paid on th
Client's purchase of the goods from the vendor.  The Client the
charged its customer sales tax reimbursement based on the value 
these goods and remitted the tax to the SBE.  The goods purchase
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from the vendor were transferred by the Client to its customers, 
when the customers purchased the goods and services from the 
Client. 

"The Client has now determined that its sales to its customers were 
not properly subject to sales tax because the property being 
transferred to the customers was incidental to the performance of a 
service. As a result, the Client should have paid sales tax 
reimbursement to its vendor and should not have charged its 
customers sales tax reimbursement." 

You further state that your client's factual situation is different than "that of a repairman 
or printer who uses shop supplies or printing aids is performing a job for a customer" as set forth 
in Sales and Use Tax Regulation 1700(b)(4). 

You ask whether Sales and Use Tax Regulation 1700(b)(4) applies to your Client's facts 
so that your Client may offset the sales tax liability arising from the purchases from its vendor 
with the excess sales tax reimbursement collected from your client's customers. 

Discussion 

"Excess tax reimbursement" is defined as an amount represented by a person to a 
customer as constituting reimbursement for sales tax computed on an amount that is either not 
taxable or in excess of the amount that is taxable and is actually paid by the customer.  (Rev. & 
Tax. Code § 6901.5; Reg. 1700(b)(1).) When excess tax reimbursement has been collected, the 
retailer must refund the excess tax to the customer from which it collected it.  (Rev. & Tax. Code 
§ 6901.5; Reg. 1700(b)(2).) If the excess is not refunded to the customer, it must be remitted to 
the Board. (Id.) Your client believes that its transfer of property to its customers was not subject 
to tax because the property your client transferred to its customers was incidental to the 
performance of a service.  If the property was not sold but was in fact transferred incidental to 
the providing of a service, your client collected excess tax reimbursement when it required its 
customers to pay sales tax reimbursement on those transfers. 

You also state that your client wants to offset the excess tax reimbursement it collected 
against its sales tax liability arising from its extax purchases under resale certificates.  I note that 
if property purchased by your client under a resale certificate is transferred by your client 
incidental to the providing of a service, your client is regarded as the consumer of such property 
and owes use (not sales) tax on its consumption of that property.  (Rev. & Tax. Code §§ 6094, 
6201, 6204; Reg. 1501.) With this in mind, the provision relevant to offsets is found in Sales 
and Use Tax Regulation 1700(b)(4) which provides, in pertinent part: 
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"(4) OFFSETS. If a person who has collected excess tax 
reimbursement on a transaction fails or refuses to refund it to the 
customer from whom it was collected, the excess tax 
reimbursement shall be offset against any tax liability of the 
taxpayer on the same transaction.  Any excess tax reimbursement 
remaining after the offset must be refunded to the customer or paid 
to the state. The offset can be made when returns are filed, when a 
determination is issued, or when a refund is claimed.  Such offsets 
can be made only on a transaction by transaction basis.  Tax 
reimbursement collected on a specific transaction can be used only 
to satisfy a tax liability arising from the same transaction.  The 
`same transaction' means all activities involved in the acquisition 
and disposition of the same property.  The `same transaction' may 
involve several persons, such as a vendor, a subcontractor, a prime 
contractor, and the final customer; or a vendor, a lessor, and a 
series of sublessors. Tax reimbursement can be offset against the 
tax liability of the taxpayer whether the liability was satisfied by 
paying sales tax reimbursement to a vendor, paying use tax to a 
vendor, or paying use tax to the state. 

"An offset of a taxpayer's own liability against tax reimbursement 
collected from a customer can be made only with respect to 
transactions in which possession of the property on which the 
taxpayer's liability is based is transferred, either permanently or 
temporarily, to the customer, as in the case of construction 
contracts or leases ...." 

This means that excess tax reimbursement collected on a specific transaction may only be 
used to satisfy a tax liability arising from the acquisition and disposition of that same property. 
A typical application of this provision is a transaction in which a construction contractor 
purchases materials extax, furnishes and installs the materials under a construction contract, 
mistakenly charges the customer tax reimbursement on the materials, and reports and pays sales 
tax to the Board on its "sales" of materials.  If the construction contractor is the consumer of the 
materials and therefore liable for use tax on his or her use of the materials in the construction 
contract (see Reg. 1521(b)(2)), the contractor has charged and collected excess tax 
reimbursement from the customer.  Under Revenue and Taxation Code section 6901.5 and 
Regulation 1700(b)(4), the excess tax reimbursement paid to the Board may be offset against the 
contractor's liability for use tax.  

In the present case, we understand that your client did not pay California sales tax 
reimbursement or use tax when purchasing the property it has now concluded it consumed in the 
course of rendering services to its customers.  You also state that when your client transferred 
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this property to its customers, it regarded the transfers as sales and therefore collected sales tax 
reimbursement from its customers and reported sales tax to the Board.  It is also your belief that 
your client is not similar to a repairman or printer using shop supplies or printing aids in 
performing a job for a customer.  If these conclusions are correct, your client may offset only the 
excess tax reimbursement it mistakenly collected against its use tax liability on the use of the 
property transferred incidental to the providing of a service.  That is, once your client knew that 
its transactions were not subject to tax, any amounts thereafter collected as sales tax 
reimbursement cannot be used as an offset against its own tax liability.  If an offset is made, your 
client will also maintain the burden or proving that tax was in fact paid to the state on the same 
transaction and must refund any excess tax reimbursement remaining after the offset to its 
customers or pay such amounts to the state.  (Reg. 1700(b)(4).) 

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:plh 

cc: --- --- District Administrator - --


