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   October 29, 1996 

Mr. A--- C---

Enrolled Agent 

XXXX --- ---

---, CA XXXXX 


Re: 	 Excess Tax Reimbursement 

Dear Mr. C---: 

This is in response to your letter dated August 22, 1996, in which you ask how an 
overage contained in a sales tax accrual account is treated by the Board. In your letter you state: 

“As respects sales tax collected by a retailer: 

“1. 	 Can over collection be retained by the taxpayer? 

“2. 	 Can an auditor take the position that an overage in the ‘sales tax’ accrual 
account is ‘excess tax reimbursement[’]? 

“3. 	 or must auditor prove excess tax reimbursement exists? 

“Scenario, 

“Taxpayer is a fast food outlet with thousands of transactions per 
month.  Individual price structures plus tax rates cause continuous 
rounding up or down on individual sales.  Cash registers tax computations 
have been correctly programmed according to Board Sales and Use Tax 
charts. 

“(Correctly, as used above, means:  tax was not computed on a 
transaction which is not subject to tax, tax was not computed on an 
amount in excess of the amount subject to tax,  tax was not computed 
using a tax rate higher than the rate imposed by law, was not a result of 
mathematical or clerical errors in computing the reimbursement on the 
sales tickets.) 
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“It is my contention that, 

“A. 	 Excess tax reimbursement is not involved here. Reg. 1700(b)(1) 

“B. 	 Taxpayer cannot be made to return ‘overage’ balance in the sales 
tax account to customers or the State unless excess tax 
reimbursement is involved.  Reg. 1700(b)(2) 

“C. 	 Auditor must prove excess tax reimbursement exists.  B of E Field 
Audit Manual 0417.10. Reg. 1700(b)(2) 

Excess tax reimbursement is an amount that was represented by a person to a customer as 
constituting reimbursement for sales tax which is computed upon an amount that is not taxable or 
is in excess of the taxable amount and is actually paid by the customer to the seller.  Excess tax 
reimbursement also includes reimbursement that is computed using a tax rate higher than the rate 
imposed by law, or when mathematical or clerical errors result in an overstatement of the 
reimbursement on a billing.  (Sales & Use Tax Reg. 1700(b)(1).) 

A person who has collected excess tax reimbursement, as determined by the Board, is 
afforded an opportunity to refund the excess collections to the customers from whom they were 
collected. If the retailer fails or refuses to make refunds, the excess tax reimbursement collected 
must be paid to the state plus any applicable interest and/or penalty.  (Sales and Use Tax. 
Reg. 1700(b)(2).) 

Auditors may examine sales tax accrual accounts to determine any indications of over-
collection of tax; however, an overage is not necessarily excess reimbursement.  For example, an 
overage may have resulted simply from the rounding that occurs by following prescribed 
reimbursement charts. 

If there appears to be excess money contained in a tax accrual account, an auditor will 
investigate to determine if such amounts constitute excess tax reimbursement.  If the auditor 
determines that these amounts are not excess tax reimbursement, the taxpayer would not be 
required to return them to the customers nor pay them over to the Board.  However, if the auditor 
determines that such overage constitutes excess tax reimbursement, it would be the taxpayer’s 
burden to establish otherwise. (Riley B’s, Inc.  v. State Board of Equalization (1976) 61 
Cal.App.3d 610.) 

We agree that, if your statement of facts is correct, your client has not collected excess 
tax reimbursement and is therefore not required to return the “overage” to its customers or pay it 
to the state. If, however, the auditor were to determine that the facts are other than as stated 
above, the auditor would need to determine whether or not the “overage” constituted excess tax 
reimbursement. 
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The only basis for relief for a person relying on a written opinion from the Board is when 
that opinion is in response to a written request for advice that discloses all facts, including the 
identities of the parties. (Rev. & Tax. Code § 6596.)  Since you have not identified your client, 
this letter does not come within the provisions of section 6596.  

I trust that the information contained herein satisfactorily answers your questions.  If you 
have need for further information, please do not hesitate to write again. 

Yours very truly, 

Anthony I. Picciano 
Tax Counsel 

AIP:cl 

cc: --- District Administrator (--) 


