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May 24, 1994 

 

Mr. M--- H. S---

S--- E---

XXXX --- Avenue 

---, CA XXXXX 


Re: 	S E--- 

  SX -- XX-XXXXXX 


Dear Mr. S---: 

This is in response to your letter dated April 11, 1994 regarding discussions you have had 
with our --- District office. You have discussed record keeping requirements with our district 
office, and based on those conversations you have concluded that a person conducting fund 
raising though sales of tangible personal property must collect its revenues through a cash 
register in order to provide a legitimate record of sales in case that person is ever audited. 
You state further: 

“Along with the tape register the establishment should also be prepared to provide 
any print advertising (i.e. newspaper ads, flyers, etc.) that would further establish 
the event did in fact occur. 

“In addition the register should be programmed so that taxable sales 
(i.e. beverages, ice cream consumed at inside or outside tables) are recorded 
accurately and the taxable amount is appropriately paid to the state board of 
equalization. 

“It was your --- office’s opinion that to not receive money through the cash 
register would be careless and could present future problems.” 

Discussion 

The two basic answers to your query are: 1) no, you are not required to collect your gross 
receipts through a cash register; and 2) it is, however, a good idea to do so. 
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Retailers of tangible personal property are liable for sales tax measured by the gross 
receipts from their retail sales in California. (Rev. & Tax. Code § 6051.)  All of a retailer’s 
receipts are presumed to be subject to sales tax until the retailer establishes otherwise.  (Rev. & 
Tax. Code § 6091.) Further, a retailer is required to keep such records, receipts, invoices, and 
other pertinent papers in such form as the Board may require.  (Rev. & Tax. Code § 7053.) 
The Board has adopted Regulation 1698 to set forth what records are required: 

“(a) GENERAL. Every seller, retailer, and person storing, using or otherwise 
consuming in this state tangible personal property purchased from a retailer, and 
every lessor and lessee of tangible personal property for use in this state, shall 
keep adequate and complete records showing: 

“(1) Gross receipts from sales or rental payments from leases of tangible 
personal property (including any services that are a part of the sale or lease) made 
within California irrespective of whether the seller or lessor regards the receipts 
as taxable or nontaxable. 

“(2) All deductions allowed by law and claimed in filing returns. 

“(3) Total purchase price of all tangible personal property purchased for sale or 
consumption or lease in California. 

“These records must include the normal books of account ordinarily maintained 
by the average prudent businessman engaged in the activity in question, together 
with all bills, receipts, invoices, cash register tapes, or other documents of original 
entry supporting the entries in the books of account as well as all schedules or 
working papers used in connection with the preparation of tax returns. 

“.... 

“(d) RECORDS RETENTION. All records pertaining to transactions 
involving sales or use tax liability must be preserved for a period of not less than 
four years unless the State Board of Equalization authorizes in writing their 
destruction within a lesser period. 

“(e) EXAMINATION OF RECORDS. All of the above-described records 
must be made available for examination on request by the board or its authorized 
representatives. 
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“(f) FAILURE TO MAINTAIN RECORDS. Failure to maintain and keep complete 
and accurate records will be considered evidence of negligence or intent to evade the tax and 
may result in penalties or other appropriate administrative action.” 

Thus, although use of a cash register is not absolutely required if not ordinarily 
maintained by the average prudent businessperson engaged in the activity in question, it is of 
great assistance in obtaining, and retaining, adequate records.  If you do not utilize a cash 
register, you must, nevertheless, devise a bookkeeping system which will allow you to obtain, 
and retain, records of your purchases and sales that are sufficient to establish the exact amounts 
of each. While failure to use a cash register is not necessarily indicative of carelessness if not 
used by the average prudent businessperson engaged in that type of business provided the retailer 
has an adequate alternate bookkeeping method, such failure could certainly present some future 
problems.  If you choose not to use a cash register to record your sales, I encourage you to 
discuss your proposed alternate method with the --- District office. 

If you have further questions, feel free to write again. 

Sincerely, 

David H. Levine 
Supervising Staff Counsel 

DHL:cl 

cc: --- District Administrator 


