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X----------------------- Your letters of October 27 
 And December 16, 1954 
 
 Account No. X------------- 
 
Attention: X------------------- 
 Accounts Receivable Supervisor 
 
Gentlemen: 
 
 In manufacturing stainless steel castings for resale you cast a few small test bars.  
The test bars are used to determine if the castings meet specifications.  You send the test 
bars to an outside firm for machining to a specific size.  The machined test bars are then 
returned to you for analysis of tensile strength and physical properties.  A report of the 
testing is forwarded to your customer and the test bars themselves are then scrapped and 
either sold or remelted. 
 
 As indicated in Ruling 15 (copy enclosed), charges for fabricating tangible 
personal property for a consumer are taxable.  Machining constitutes fabrication.  You 
use the machined test bars in carrying on your business, that is, for the purpose of testing 
the castings.  While it is true that you will eventually resell the metal in the test bars, you 
do not have them machined for the purpose of sale.  Rather, you have them machined for 
the purpose of sale.  After use, they are sold. 
 
 Accordingly, you are the consumer of the machined test bars and the charge for 
machining is subject to tax. 
 

Yours very truly, 
 
 
Bill Holden 
Assistant Counsel 

BH:ja 
 
Cc: San Diego – Auditing  
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