
 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 324-3828 

April 22, 1985 

Mr. D--- H. S---
Owner 
P--- P--- - L---
XXXX --- --- Road 
P.O. Box XX 
--- ---, California XXXXX 

Dear Mr. S---: 

As I indicated to you in a prior telephone conversation, your letter 
has been assigned to me for a reply.  You ask  about the application of the sale
business.  

You described your business as follows: 

“I am an independent technician providing services to geologis
research on rocks. Among the methods used by such scientists i
examination of sections of rock samples, and the service I p
preparation of the microscope slides used for that examination.  

“In brief, the scientist collects and sends to me a rock sample 
remove a small portion.  I cement that portion to a one-inch by t
microscope slide, cut it very thin, and return all of the original sa
prepared slide to the scientist.  The prepared slide is of use only t
and then only in the course of his research.” 

Under California sales and use tax law, tax applies to the gross rec
tangible personal property without any deduction for the cost of labor or services
not apply to a service where the transfer of tangible personal property is mer
service. 

Sales and Use Tax Regulation 1501 states: 

“The basic distinction in determining whether a particular transac
sale of tangible personal property or the transfer of tangible pe
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incidental to the performance of a service is one of the true object of the contract; 
that is, is the real object sought by the buyer the service per se or the property 
produced by the service. If the true object of the contract is the service per se, the 
transaction is not subject to tax even though some tangible personal property is 
transferred.” 

Your business receives rock samples from the customers.  You take a small portion of the 
rock and place it with a glass slide provided by you.  The result is a slide of the rock for microscopic 
examination.  Revenue and Taxation Code Section 6006 states that a “sale” means and includes: 

“(b) The producing, fabricating, processing, printing, or imprinting of 
tangible personal property for a consideration for consumers who furnish 
either directly or indirectly the materials used in the producing, 
fabricating, processing, printing or imprinting.” 

We are of the opinion that the true object of the transactions with your customers are the 
slides with the rocks on them prepared for microscopic examination.  Tax applies to the gross receipts 
from the sale of said slides even though the rocks were provided by the customers. 

If you have any further questions, please do not hesitate to contact us again. 

Very truly yours, 

Vickie B. Owen 
Tax Counsel 

VBO;ms 

bc: Mr. Donald Hennessy 
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