
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 

 
 

 

   
 

 

 

 

  
 

 

 435.0822STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-5550 

  January 30, 1990 

Mr. J--- S. W-- 

L--- and L--- 

XXXX --- ---, Suite XXXX 

--- ---, California  XXXXX 


Re: V--- P--- 

Dear Mr. W---: 

This is in response to your letter dated December 27, 1989 regarding the application of sales 
and use tax to the activities of your client, V--- P--- (V---).  You state that V--- has no place of 
business in California and is not registered in California as a seller.  

V--- will enter into contracts with owners of aircraft for modification of those aircraft.  The 
aircraft owner may be a person using the aircraft as a common carrier in interstate commerce or may 
be a person using the aircraft for private purposes. 

Some of the modification work will be performed in California by T--- A---, a subcontractor 
of V---, or some other subcontractor located in California.  Engines for the modification will be 
manufactured and delivered to V--- outside California.  Nacelles and struts will be manufactured in 
California.  In some cases these will be delivered to V--- outside California and in other cases the 
nacelles and struts will be shipped directly from the supplier in California to the subcontractor in 
California.  The items that are delivered to V--- outside California will be delivered by V--- to the 
subcontractor in California. 

The aircraft will be flown by the owner to the subcontractor’s facility in California.  The 
subcontractor will then install the engines, nacelles, and struts on the aircraft and, upon completion 
of that installation, the aircraft will be delivered to V--- at the subcontractor’s facility in California. 
V--- will then fly the aircraft to a location outside California and deliver the aircraft to the owner 
outside California.  If the owner is a common carrier, the aircraft may thereafter be used on 
interstate routes which include California.   
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Each of your assertions is quoted below followed by our response. 

“1. The engines, nacelles, and struts are all purchased by V--- for resale. 
Therefore, they are not purchased from a retailer for consumption in California, as 
would be required by §6201 for use tax to apply.” 

When V--- modifies a new aircraft, that modification constitutes fabrication.  (See Business 
Taxes Law Guide Annot. 435.0180 et seq.)  Since that fabrication would be for a consumer (the 
aircraft owner), that fabrication is a sale.  (Rev. & Tax. Code § 6006(b).)  When V---’s modification 
is a sale, V--- may purchase the engines, nacelles, and struts ex tax for resale to its customers 
provided V--- makes no use of those items in California prior to the sale to its customers. 

Modifications to a used item usually constitute a repair.  However, if the modification 
results in an item suited for a new and different use, the modification is a fabrication.  (See Business 
Taxes Law Guide Annot. 435.0260 (4/9/57).)  We have previously concluded that the conversion of 
a piston type aircraft to a jet aircraft is not such an extensive change as to be regarded as the 
fabrication of a new aircraft.  Rather, we regard such conversion as a repair.  (Business Taxes Law 
Guide Annot. 435.0160 (9/21/65).)  It is most likely that we would also regard any modifications 
V--- performs upon used aircraft as a repair. 

Regulation 1546 sets forth the application of tax to repairs.  If the retail value of the parts 
and materials furnished in connection with the repair is more than 10 percent of the total repair 
charge, or if the repairer makes a separate charge for that property, the repairer sells the property 
and, if the sale is at retail, tax applies to the fair retail selling price of the property. 
(Reg. 1546(b)(1).)  If the retail value of the parts and materials furnished in connection with the 
repair work is 10 percent or less of the total charge, and if no separate charge is made for the 
property, the repairer is the consumer of the property and sales tax applies to the sale of the property 
to the repairer or use tax applies to the repairer’s use of that property in the performance of the 
repair.  (Reg. 1546(b)(2).) 

Thus, if the retail value of the parts and materials furnished in connection with the repair is 
more than 10 percent of the total charge, or if V--- makes a separate charge for that property, V---
will be regarded as selling the property to the customer and the same rules discussed above with 
respect to a fabrication sale applies.  That is, V--- may purchase the property for resale provided it 
makes no use of the property in California prior to the resale of the property to the customer.  The 
remaining questions would then be whether V---’s sale of the property to the customer is subject to 
tax or whether V--- is required to collect use tax from the purchaser. 

If the retail value of the parts is 10 percent or less of the total charge and if V--- makes no 
separate charge for the property, V--- will be regarded as the consumer of that property.  V--- would 
use that property in the performance of the repair operations.  Since that repair will be performed in 
California by V---’s subcontractor, V--- will be regarded as purchasing the property for use in 
California. Sales tax will apply to the sale of nacelles and struts that are shipped form a California 
seller to V--- (i.e., to V---’s subcontractor) in California.  V--- will owe use tax measured by 
purchase price on property delivered to V--- outside California that will be used in repair operations 
in California. 
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“2. The subcontractor’s charges to V--- are mainly charges for installation 
labor and therefore excludable from ‘gross receipts’ under §6012(c)(3).  To the 
extent they may constitute charges for fabrication labor, and be within the 
definition of ‘sale’ under §6006(b), or charges for transfer of materials, they are 
sales to V--- for resale. (Ruling 475.0040.)” 

Initially, we must analyze this aspect of the transaction in the same manner as that discussed 
above. That is, we must ascertain whether the subcontractor is performing fabrication or repair.  If 
fabrication and if the subcontractor furnishes no tangible personal property when performing that 
fabrication, the subcontractor has not made a sale.  The reason for this is that fabrication is defined 
as a sale under the Sales and Use Tax Law only when performed for the consumer.  The 
subcontractor would be performing the fabrication for the retailer (V---) and not for the consumer 
(V---’s customer) and therefore no sale occurs.  Since no sale occurs, the subcontractor does not 
need to take a resale certificate to establish that sales tax does not apply.  The reasoning for the 
Annotation you cite is that, although a resale certificate may not be required, it may be advisable 
since the fabricator then has some documentation showing that the fabrication was no performed for 
a consumer (i.e., the fabrication is equivalent to a sale for resale even though not technically a sale).   

If the work is performed on a used aircraft, then the subcontractor’s work would likely be 
regarded as a repair, as discussed above.  Since V--- will be supplying the most costly parts, it 
appears likely that the retail value of the parts and materials the subcontractor furnishes in 
connection with its repair work will be 10 percent of less of its total charge to V---.  If so, and if the 
subcontractor does not separately state its charges for those parts and materials incorporated into the 
aircraft, the subcontractor will be regarded as the consumer of that property.  Sales tax would apply 
to the sale of that property to the subcontractor or use tax would apply to the subcontractor’s use of 
the property in the repair operations.  If, on the other hand, the retail value of that property is over 
10 percent of the subcontractor’s charge to V---, or if the subcontractor separately states the charge 
for that property, the subcontractor will be regarded as the seller.  Since V--- will accept delivery in 
California, the subcontractor will not be making a sale in interstate commerce exempt from sales 
tax. If, however, V--- makes no use of the property prior to its resale to the customer, V--- my 
purchase that property ex tax for resale by issuing the subcontractor a resale certificate. 

“3. V---’s charges to the owner are for a sale which occurs outside California 
and therefore are not subject to sales tax.” 

“4. The installation of the engines, nacelles, and struts is not a taxable use of 
those properties in California by the owner….” 

As mentioned above, if the subcontractor or V--- is regarded as the consumer of any parts 
and materials used to repair the aircraft in California, and if sales tax reimbursement had not been 
paid with respect to those parts and materials, then the subcontractor of V---, as appropriate, would 
owe use tax for that use measured by the purchase price of the parts and materials.  With respect to 
parts and materials that are regarded as sold to the customer, we assume that V---’s contract with the 
customer requires delivery outside California and title to the parts and materials does not pass to the 
customer until the time of delivery outside California.  Based on this assumption, the customer 
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makes no use of those parts and materials in California since the customer does not own the parts 
and materials prior to delivery outside this state.  Thus, the customer does not owe use tax with 
respect to the parts and materials prior to the delivery to the customer.  Sales tax does not apply 
since the sale occurs outside California.   

“5. The return of the modified aircraft to California by a carrier owner in the 
course of interstate flights which include California landings and takeoffs will not 
subject the owner to a use tax.  There will be no taxable moment in California 
when the property is used other than in interstate transportation….” 

We agree provided title to the property passes to the carrier outside California and provided 
the requirements of subdivision (b)(2)(B) of Regulation 1620 are satisfied.  That is, provided the 
first time the aircraft enters into California after title to the property passes to the carrier is in the 
course of interstate or foreign commerce and provided the aircraft is not thereafter used exclusively 
in California. 

“6. In the case of a corporate owner, use tax will not apply at any level 
because of the exclusion stated in §6009.1 and Regulation 1620(b)(5).  If, 
however, the modified aircraft does come back into California, the 90-day and 
six-month tests of Regulation 1620(b)(3) would be applicable to determine 
whether use tax is due.” 

Revenue and Taxation Code Section 6009.1 and subdivision (b)(5) of Regulation 1620 do 
not apply to this transaction with respect to use tax liability of the aircraft owner.  Section 6009.1 
excludes certain use from the definition of “use” under the Sales and Use Tax Law.  It applies only 
when use tax would be otherwise applicable, but does not exclude from taxation a transaction 
subject to sales tax.  Based upon the facts you present and the assumptions made herein, V---’s sale 
to the corporate owner does not occur in California and sales tax therefore does not apply.  Since the 
corporate owner makes no use of the property prior to its sale to the corporate owner outside 
California, there is no need to refer to Section 6009.1 to exclude from the definition of use a use by 
the owner in California that does not exist.  We agree that if the aircraft does come back in 
California, the tests set forth in subdivision (b)(3) of Regulation 1620 would be applicable to 
determine whether use tax is due.  We note also that Section 6009.1 excludes V---’s transporting the 
property sold outside California from the definition of a taxable use (for which V--- would 
otherwise owe use tax for its use of the property in California to fly the aircraft outside California), 
provided no other use of the property is made in California by V--- (e.g., by carrying passengers or 
cargo in the aircraft on its flight from California), since V--- will be transporting the aircraft outside 
California and will not thereafter use the property in California.  (See Stockton Kenworth, Inc. v. 
State Board of Equalization, (1984) 157 Cal.App.3d 334.) 

“7. If a use tax should be due from either a carrier owner or a corporate 
owner, V--- would have no obligation to collect it.  V--- will not be a ‘retailer 
engaged in business in this state’ as defined in §6203; but even if it were, it will 
be delivering the modified aircraft to the buyer outside California and would not 
be liable for use tax collection unless it were to have actual notice that the owner 
intended to make the first functional use of the modified aircraft in California.” 
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We do not have sufficient information to reach a conclusion as to whether V--- would be a 
retailer engaged in business in this state.  A retailer engaged in business in this state includes any 
retailer maintaining, directly or indirectly, or through an agent, a warehouse or storage place or 
other place of business.  (Rev. & Tax. Code § 6203(a).)  V--- will be sending property owned by it 
to its subcontractor in California for installation into the aircraft of V---’s customers.  It is possible 
that this involves storage which would make V--- a retailer engaged in business in this state (for 
example, if the subcontractor had a dedicated storage area for property owned by V--- which would 
be stored until needed). We also note that a retailer engaged in business in this state includes a 
retailer having any representative operating in this state for the purpose of taking orders.  (Rev. & 
Tax. Code § 6203(b).) If the contracts among the parties provided that the customer could give 
orders for modification to the subcontractor in California, V--- might be regarded as a retailer 
engaged in business in this state, depending on the actual contractual provisions. 

If V--- is regarded as a retailer engaged in business in this state, we agree that V--- will be 
liable for use tax collection if it has actual notice that its customer intends to make first functional 
use of the aircraft in California.  However, this is not the only circumstance for which V--- will be 
liable for use tax collection.  Revenue and Taxation Code Section 6247 sets forth the presumption 
that tangible personal property delivered outside this state to a purchase known by the retailer to be 
a resident of this state was purchased from the retailer for storage, use, or other consumption in this 
state. This presumption may be controverted by a statement in writing, signed by the purchaser, and 
retained by the vendor, that the property was purchased for use at a designated point or points 
outside this state.  This presumption may also be controverted by other evidence satisfactory to the 
Board that the property was not purchased for storage, use, or other consumption in this state.  Thus, 
if V--- delivers the property outside California to a known California resident, there is a 
presumption that the property was purchased for use in California and, if a retailer engaged in 
business in this state, V--- is liable for use tax collection unless it takes the specified statement in 
writing or otherwise establishes that the property was not purchased for use in California. 

When California sales or use tax is applicable, the measure of that tax would be V---’s total 
charge when V--- performs fabrication.  When V--- performs repairs, the measure of tax is the fair 
retail selling price of the parts and materials sold to the customer. 

If you have further questions, feel free to write again. 

Sincerely, 

David H. Levine 
Tax Counsel 

DHL:wak 
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