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E. L. SORENSEN, JR. 
Executive Director  

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082) 
TELEPHONE (916) 323-3787 
FAX (916) 323-3387 

October 28, 1996 

Ms. C--- W--- 

XXXX --- Avenue 

---, CA XXXXX 


Re: Detailed Drawings and Wax Models of Jewelry Designs 

Dear Ms. W---: 

This is in response to your letter dated September 14, 1996 regarding the application of 
sales tax to work you may undertake.  You state: 

“The following are brief descriptions of the two types of jobs I may do.... 

“1) A jeweler would pay me to do detailed drawings of jewelry that he plans 
to sell to a customer.  The purpose of the drawings is to give a customer an 
accurate idea of what the finished piece would look like, so he may decide 
whether or not he would like to purchase it.  (If he wants it, the jeweler will then 
make the piece.) 

“Do my legal responsibilities change depending on whether or not I design the 
jewelry myself, or just draw the jeweler’s idea, or some of both? 

“2) A jeweler would pay me for my labour to make a wax model of a piece of 
jewelry. This wax piece is used in the actual process of making the final piece of 
metal jewelry.  (This is known as the “lost wax” method.)   

“The cost of my labour would be included in the price of the finished piece of 
jewelry on which the final consumer pays sales tax. 

“In either of these two cases do I need a seller’s permit?  And if I do, am I 
supposed to just give the jeweler my resale number, or do I need to collect the tax 
myself?” 

Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers measured by 
their gross receipts from retail sales of tangible personal property.  Although the sales tax is 
imposed on the retailer, the retailer may collect sales tax reimbursement from the purchaser if the 
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contract of sale so provides. (Civ. Code § 1656.1.)  Taxable gross receipts generally include all 
amounts received with respect to the sale, with no deduction for the cost of materials, service, or 
expense of the retailer passed on to the purchaser, unless there is a specific statutory exclusion. 
(Rev. & Tax. Code § 6012.) 

On the other hand, the providing of a service which is unrelated to the sale of tangible 
personal property is not subject to sales or use tax.  Whether a particular transaction involves a 
sale of tangible personal property or involves the transfer of tangible personal property which is 
incidental to the performance of a service depends upon the true object of the contract.  That is, 
the question is whether the true object of the customer was to obtain the service per se or the 
property produced by the service. If the true object is the service per se, the transaction is not 
subject to tax even though some tangible personal property is transferred.  If the true object of 
the customer was to obtain property produced by the service, tax applies.  (Reg. 1501.) 

We assume that you are neither an employee nor an agent of the jeweler, but that you are 
an independent contractor. We also assume that the jeweler retains title to the detailed drawings 
and wax models, upon payment to you of an agreed upon price.  In other words, the detailed 
drawings and wax models are the exclusive property of the jeweler upon the jeweler’s payment 
to you. 

We understand that the jeweler will use your detailed drawings as a visual aid for 
customers.  The detailed drawings will show what a piece of jewelry will actually look like, and 
assist a customer in deciding whether to purchase the piece of jewelry.  If you design the jewelry 
and provide a detailed drawing of your design to the jeweler, we would regard the true object of 
the contract to be one for tangible personal property.  Although you would be selling your design 
idea, the jeweler desires the detailed drawing itself, that is, the physical drawing that exhibits 
your idea. Therefore, the true object of the contract is the detailed drawing.  We would reach the 
same conclusion if you provided a detailed drawing of the jeweler’s ideas, or provided a detailed 
drawing incorporating some of your ideas with the jeweler’s ideas.  Since the jeweler purchases 
the drawing as a visual aid for customers, the true object of the contract is the detailed drawing 
itself. As such, we would regard the transaction as a sale of tangible personal property. Tax 
applies to the gross receipts from furnishing the detailed drawings, without any deduction on 
account of the work, labor, skill, thought, time spent, or other expense of producing the detailed 
drawings. 

With respect to the wax models you would make, we understand that the jeweler would 
use the wax models in the process of making the final piece of jewelry.  We therefore regard the 
true object of the contract to be the sale of tangible personal property.  The jeweler desires the 
wax model for the purpose of producing the final piece of jewelry.  The true object of the 
contract between you and the jeweler is the wax model itself.  Therefore, tax applies to the gross 
receipts from the sale of the wax model, without any deduction on account of the work, labor, 
skill, thought, time spent, or other expense of producing the wax model.   

You state that the cost of your labor for the wax model would be included in the finished 
piece of jewelry. We understand this to mean that the jeweler will pass on the cost of the wax 
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model to the purchaser of the jewelry, and include this cost in the sales price.  Sales tax applies 
to the sale of tangible personal property to persons who purchase it for use in producing tangible 
personal property, and not for the purpose of physically incorporating it into the article sold. 
(Reg. 1525.) In addition, sales tax applies to the gross receipts from retail sales by 
manufacturers of tangible personal property.  (Reg. 1524.)  The measure of tax is the gross 
receipts of, or sales price charged by, the manufacturer.  (Id.) As previously discussed, gross 
receipts includes the cost of the materials used, labor or service cost or any other expense.  (See 
Rev. & Tax. Code § 6012(a)(2).) The fact that the jeweler will pass on the cost of the wax model 
to the purchaser of the jewelry in the sales price, does not alter the fact that you are making a 
retail sale of tangible personal property to the jeweler.  The wax model will not be physically 
incorporated into a piece of jewelry; rather, the wax model will be used to produce the piece of 
jewelry. Accordingly, sales tax applies to the sale of the wax model.   

In summary, we regard you as a retailer because the true object of the contract between 
you and the jeweler are the detailed drawings and the wax models.  The drawings and wax 
models are tangible personal property.  As such, sales tax applies to the transfer of both the 
detailed drawings and the wax models to the jeweler.   

Since you will be making sales of tangible personal property, you are required to hold a 
seller’s permit.  (Rev. & Tax. Code § 6066.) You ask whether you should give the jeweler your 
“resale number,” which we assume to mean the seller’s permit number.  In complying with your 
sales tax obligation, you may not merely provide your seller’s permit number to the jeweler. 
You will be required to pay sales tax to the board, measured by your gross receipts, and you may 
collect sales tax reimbursement from the jeweler if the contract of sale so provides (usually 
itemized as “sales tax” on the invoice).   

This opinion is specifically based on the facts stated in your letter and the assumptions 
made above.  If our assumptions are incorrect, for example, if you are an employee of the 
jeweler, this opinion does not apply. If such is the case and you wish an opinion applicable to 
the actual facts of the transactions, please write again and describe with specificity the nature of 
the transactions. 

Very truly yours, 

Charlotte Chyr 
Tax Counsel 

CC:cl 

cc: Oakland District Administrator 


