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February 6, 1996 
 
 
 
 
 
 
Dear X----------------------, 
 
 Your letter dated January 24, 1996, to Mr. Andrew Meyers, Professional Advisor to the 
Honorable Johan Klehs, has been referred to me for response. You ask whether a certain delivery 
charge billed to the California Department of Transportation ("Cal Trans") is subject to tax.  
 

DISCUSSION 
 
 Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers, measured 
by their gross receipts, from retail sales in this state of tangible personal property. Although the 
sales tax is imposed upon the retailer, the retailer may collect sales tax reimbursement (usually 
itemized on the invoice as "sales tax") from the purchaser if the contract of sale so provides. 
(Civ. Code § 1656.1.)  
 
 Transportation charges are included in gross receipts unless the charges for transportation 
are separately stated and are for transportation from the retailer's place of business, or other point 
of shipment, directly to the purchaser. In addition, if the transportation is by the retailer's own 
trucks, vehicles, or other facilities, the charges are not excluded from the measure of tax unless 
the transportation occurs after the sale of the property. (Rev. & Tax. Code § 6012(c)(7).) Thus, to 
obtain the exclusion, a retailer who delivers the property in his or her own trucks must have an 
explicit written agreement with the purchaser prior to delivery that title is to pass prior to the 
time transportation commences. (Reg. 1628(b)(3)(D).)  
 
 The transportation charges at issue herein were separately stated. It appears that the 
transportation of the tangible personal property was £Tom your place of business directly to Cal 
Trans. However, you delivered the property in your own trucks. Therefore, in order to exclude 
transportation charges in the measure of tax, there must have been an explicit written agreement 
between you and Cal Trans that title to the property sold passed prior to the time transportation 
commenced. There is no indication that such an agreement was executed by the parties. 



Accordingly, we conclude that the transportation charges are subject to tax and that you properly 
billed Cal Trans for sales tax reimbursement on those charges.  
 
 Additionally, you ask whether the charge to your customers for cutting lumber to size is 
subject to tax. As previously discussed, sales tax is measured by "gross receipts" which is 
defined as the total amount of the sale price of the retail sales of retailers, including charges for 
fabrication labor. (Rev. & Tax. Code § 6012(a)(2) and (b)(1).) When you sell lumber to your 
customers and charge them for cutting the lumber to size, such charge constitutes taxable 
fabrication labor. Thus, the total amount of the sale price of the lumber, including charges for the 
fabrication labor, is subject to tax. Additionally, if your customers furnish lumber to be cut to 
size, your charges for cutting the lumber is taxable as a sale of fabrication labor. (Rev. & Tax . 
Code § 6006(b).) Therefore, if the contract of sale so provides, you may collect sales tax 
reimbursement from your customers on those charges.  
 
 If you have any further questions, please feel free to contact me at (916) 445-3723. 
 

Sincerely, 
 
 
Gary J. Jugum 
Assistant Chief Counsel 
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