
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 
 
 

 

 

 435.0620STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 


  February 24, 1956 

P--- K--- S--- Co. Contractors 
xxx --- Avenue 
---, California 

Attention: Mr. J. G. F---

Gentlemen: 

Your letters of January 23 and February 17 addressed to Mr. Harry L. Say, Sales Tax Administrator, 
have been referred to the undersigned for attention. 

You state that during the recent sand and gravel strike in Southern California, at the request of the 
Corps of Engineers, U. S. Army, you moved a crusher owned by you to government property and 
crushed material for certain army flood control projects.  Apparently, you performed this crushing 
under a subcontract with a prime contractor in view of your statement that you billed the contractors 
for the material.  These contractors were reimbursed by the Corps of Engineers.   

Inasmuch as your contract appears to have been with the prime contractor, which contractor paid 
you for the crushing of the material, it seems to us that you actually processed material for a prime 
contractor and not for the Corps of Engineers.  Your processing constitutes a sale under 
Section 6006(b) of the Sales and Use Tax Law and Ruling 15, copy enclosed.  The fact that the 
material crushed by you was owned by the Corps of Engineers is, in our opinion, immaterial.  The 
fact remains that under the contract with a prime contractor you processed material furnished by 
your customer.   

You will note from our Ruling 15 which quotes Section 6006(b), that the processing of property for 
consumers “who furnish either directly or indirectly”, the materials used in the processing is a sale. 
It is our opinion, from the facts you have stated, that you processed material furnished directly or 
indirectly by your customer, the prime contractor, and that your receipts therefrom are legally 
subject to the sales tax. 
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The fact that the Corps of Engineers may be the “ultimate” owner of the material is not controlling 
because, as you know, Section 6384 of the Sales and Use Tax Law imposes the tax with respect to 
sales to contractors “purchasing such property either as the agents of the United States or for their 
own account and subsequent resale to the United States for use in the performance of contracts with 
the United States for the construction of improvements on or to real property in this state.” 

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

EHS:ds 


