
 
 435.0360 STATE OF CALIFORNIA 
 

 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
May 21, 1970 
  
Gentlemen:  
 
Your letter of May 4 addressed to Mr. T. P. Putnam of this office has been referred to the 
undersigned for reply. You raise a question as to the application of our sales tax 
Regulation 1526 relating to producing and fabricating of property furnished by 
consumers.  
 
We understand that as a part of its regular operations as a producer of crude oil, "G" 
purchases pipe and contracts with various service companies for its conversion into 
perforated liner. The perforated liner is installed in wells to allow oil from the 
surrounding areas to enter through the slots or perforations into well casing for pumping 
to the surface. Conversion of the purchased pipe into perforated liner consists merely of 
cutting slots or perforations in the blank pipe. As you recognize, this perforating or 
slotting of the blank pipe results in the creation or production of a new item of tangible 
personal property and as such the charges therefor are subject to tax.  
 
Occasionally slotting liner, on which California sales tax has been paid, is pulled from a 
well and, upon inspection, it is found the slots are plugged. It is necessary to clear the 
plugged slots prior to reinstalling the liner in the well. Your experience with this problem 
has indicated that it is cheaper to cut new slots in the liner than it is to have the existing 
slots cleared. It is your practice to have the pulled liner reslotted at a moderate charge. 
You now raise a question as to the taxability of these reslotting charges under the 
California Sales Tax Law.  
 
We are in agreement with your analysis that the reslotting of "G"’s used liner does not 
result in the creation or production of tangible personal property nor does it constitute a 
step in a process resulting in the creation of or production of tangible personal property 
within the meaning of these concepts as employed in Regulation 1526 so as to subject the 
reslotting charges to the tax. The property on which the reslotting work is performed is a 
used liner, both before and after the service is performed on it. Since there is no change in 
the liner as a result of the reslotting, there is no "creation or production of tangible 
personal property" the charge for which would be subject to sales tax. Rather, the 
reslotting of the used liner constitutes more a repair or reconditioning of tangible personal 
property to refit it for the use for which it was originally produced, the charge for which 
is exempt from tax.  
 

Very truly yours,  
 
Gary J. Jugum 

GJJ:ab [lb]  Assistant Tax Counsel  
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