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Gentlemen:  
 
 You inquire concerning the application of sales tax to your activities in 
connection with altering and repairing rugs.  
 
 As indicated in Sales and Use Tax Ruling 15 (copy enclosed) charges for 
producing, fabricating, or processing tangible personal property for consumers who 
furnish the materials used are subject to sales tax. In the case of used articles, it has been 
our interpretation that merely cleaning, reconditioning, repairing, or restoring the 
property to its original condition is not taxable fabrication. If, however, the property is 
substantially changed in form, the work is taxable fabrication and all charges in 
connection therewith are taxable.  
 
 Merely reducing the size of a rug is not taxable fabrication. But making two rugs 
out of one or one rug out of two is taxable fabrication.  
 
 When your charges for fabrication are taxable, your charges for cleaning, 
finishing raw edges, and removing or adding fringe are also taxable. But charges for 
cleaning, finishing edges, or removing or adding fringe in connection with repair or 
reconditioning work are not subject to sales tax.  
 

Yours very truly,  
 
 
Bill Holden  
Junior Counsel  
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