
        

 
 

 

           
             

            

STATE OF CALIFORNIA 435.0160 
STATE BOARD OF EQUALIZATION 

September 21, 1965 

Gentlemen: 

This is in reply to your letter of September 13 addressed to 11 H 11 • This 
letter has been referred to this office for reply by of 
our Headquarters office. You ask whether under five enumerated 
circumstances the sale to 11 F" of aircraft and aircraft parts will be sub­
ject to the California sales tax. 

Question No. 1 involves the sale of aircraft which are exempt when the 
sale is made to persons using the aircraft as common carriers of persons 
or property under the authority of the laws of this state, the United 
States, or any foreign government. The remainder of the questions deal 
with the sale of aircraft parts and accessories, and engines, delivered 
in California, but for use outside California. There is no exemption of 
sales of these articles even though they are to be utilized on aircraft 
operating in interstate or foreign commerce. The application of the tax 
is governed basically by the provisions of sales and use tax Ruling 55, 
Interstate and Foreign Commerce. 

With respect to aircraft, see the decisions of our courts in Flying Tiger 
Line, Inc. v. State Board of Equalization, 157 Cal. App. 2d 85, and Amer­
ican Airlines, Inc. v. State Board of Equalization, 216 Cal. App. 2d 180. 

In our telephone discussion of today, you indicate that you have certain 
conversion work done in California consisting of the change-over of a 
piston-type aircraft to a jet-type aircraft, which also involves certain 
other changes. As I indicated to you, we have in the past taken the pos­
ition that the conversion of a piston-type aircraft to a jet aircraft is 
not such an extensive change as amounts to the manufacture or fabrication 
of a new aircraft. It is a repair, reconditioning or modification of an 
existing aircraft, and we have held the tax to apply to the sale price of 
the parts, materials, and equipment entering into the repair, recondi­
tioning or conversion. 

If you wish to do so, you may request a letter ruling from us on a spec­
ific statement of facts should you desire to obtain such a ruling. I 
find that our position as I have stated it with respect to the change­
over from piston-type to jet aircraft did not result in the issuance of a 
digest of a ruling, as is often the case, but was simply the action taken 
in a particular matter without being the subject of a published ruling. 

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

EHS:fb [lb] 




