
 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6450 

February 27, 1991 

Ms. C--- R. O---

B--- I--- Group
 
XXXX XXth Street
 
---, CA XXXXX
 

SR – XX-XXXXXX

Dear Ms. O---: 

This is reply to your December 3, 1990 letter regarding the applicatio
your sales of office furniture. Specifically, you asked for the application of tax t

“1.	 In-bound interstate freight charges from office furnitu
manufacturers shipping a) directly to customer, b) shippin
into our subcontractor’s warehouse for later delivery 

“2.	 In-bound intrastate freight charges from office furnitu
manufacturers shipping a) directly to customer, b) shippin
into our subcontractor’s warehouse for later delivery” 

Revenue and Taxation Code section 6012 defines “gross receipts,” t
which sales tax is computed, to include the cost of transportation of property exc

“Separately stated charges for transportation from the retailer
place of business or other point from which shipment is ma
directly to the purchaser, but the exclusion shall not exceed
reasonable charge for transportation by facilities of the retailer 
the cost to the retailer of transportation by other than facilities 
the retailer; provided, that if the transportation is by facilities of t
retailer, or the property is sold for a delivered price, this exclusi
shall be applicable solely with respect to transportation whi
occurs after the sale of the property is made to the purchaser.” 

See Revenue and Taxation Code section 6012, subdivision (c)(7).  Encl
Sales and Use Tax Regulation 1628, Transportation Charges, for your further inf
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The application of tax to the transportation charges is the same whether the freight is 
interstate or intrastate. We assume that the in-bound freight to which you refer is by other than 
your facilities. Charges for freight into your subcontractor’s warehouse are includable in the 
taxable gross receipts of your sale because such transportation is not “directly to the purchaser” 
as required by section 6012. You may exclude from the taxable gross receipts your separately 
state charges for freight directly to your customer, but the exclusion cannot exceed your cost of 
the freight. Also, if you sell the property for a delivered price, the exclusion is only applicable as 
to transportation which occurs after your sale of the property.  See Regulation 1628, subdivision 
(b), for the application of tax to charges for transportation of property sold for a delivered price. 

“3. Office furniture manufacturers are shipping more and more 
of their product in a ‘knocked down’ condition cartoned.  We must 
assemble the furniture a) in our warehouse before delivery in a 
‘set-up’ condition or b) assembled on the customer’s premises.  Is 
assembly labor taxable?” 

Yes, subdivision (a)(2) of section 6012 defines “gross receipts” to include labor or 
service cost, and any other expense.  Assemble labor is a step in the series of operations resulting 
in the production of tangible personal property.  Charges for assembly labor are included in the 
taxable gross receipts of a retail sale.  

“4. Local ‘will-call’ orders from wholesale distributors of steel 
product i.e., lockers, industrial steel shelving, bookcases, etc. 
picked up at distributors warehouses in a ‘knocked down’ 
condition, delivered by our subcontractors to our customers offices 
and assembled and installed and may times anchored into the floor 
or wall to meet seismic title conditions.  Is there tax on this labor 
and/or the actual delivery charges?” 

As noted above, tax applies to your charge for assembly labor.  Tax does not apply to 
your charge for labor to install the tangible personal property sold.  (Rev. & Tax. Code § 6012, 
subd. (c)(3).) Tax does not apply to your separately stated charges for the delivery by your 
subcontractors from the distributor’s warehouse to your customer’s office provided you do not 
sell the property for a “delivered price” except as provided at subdivision (b)(2) of Regulation 
1628. 

“5. Office furniture partitions which interconnect with on 
another providing electrical conduit through the raceway of the 
furniture are a) received directly at customer’s, jobsite b) received 
at subcontractor installers warehouse 

Is the erection and assembly of the furniture panel systems 
taxable?  Please note in some cases wall anchoring is 
recommended for stability.  However, the furniture becomes free-
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standing and is portable and may be moved to other locations and 
reassembled.” 

The charge for erection and assembly is taxable.  The charge for installing the property is 
excluded from the measure of tax.  

“6. Are there any private or public business that are tax-
exempt?  And exempt from which particular taxes?” 

Sales to the United States and its unincorporated agencies and instrumentalities are 
exempt from sales tax.  Enclosed is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1614, Sales to the 
United States and Its Instrumentalities, for your further information.  

“7. Office furniture panel systems many times are 
reconfigured. Is the subcontracted installation labor to perform 
this reconfiguration taxable?” 

Although a charge for assembly labor is taxable, charges for labor to repair or recondition 
tangible personal property to refit it for the use for which it was originally produced are not 
subject to tax. (Sales and Use Tax Reg. 1526, subd. (d).)  Assuming that your labor to 
reconfigure the office furniture panel systems does not result in the creation of tangible personal 
property but merely reconditions the panel systems for the use for which they were originally 
produced, tax does not apply to your charge for the labor to reconfigure the furniture.  In order 
for us to give you a definitive answer, however, we would need a complete description of the 
panel system and what reconfiguration labor you perform. 

“8. If we receive our customer’s furniture in our own 
warehouse and set-up and deliver the furniture with our own 
employees in our own company owned vehicles is tax charged on 
delivery and is tax charged on installation of knocked-down 
furniture versus using subcontracted labor and installers?” 

The charge for delivery to your warehouse is included in the taxable gross receipts of 
your sale. When you deliver furniture by your own facilities, tax applies to your charge for 
delivery unless all three of the following conditions are satisfied: 

1.	 You separately state the delivery charges; 

2.	 The transportation is from your place of business or other point from which shipment is 
made directly to the purchaser; and 

3.	 The transportation occurs after your sale of the property to the purchaser.  

We note that, when you deliver the property by your own facilities, title passes to the 
customer when you deliver the property at the destination unless there is an explicit written 
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agreement executed prior to the delivery, that title is to pass at some other time.  See Sales 
and Use Tax Regulation 1628 at subdivisions (b)(2) and (b)(3)(D).  The charge for actual 
installation is nontaxable whether your employees or subcontractors perform the 
installation. However, charges for assembly of knocked down furniture are taxable. 

“9. If a customer hires us to change the drawers in existing 
furniture from one side of a desk to another or change the return 
from one side of a desk to another or move the modesty panels 
from in front of a desk or return is this labor whether it is with our 
own personnel or subcontracted personnel taxable?” 

The reconditioning or repair labor is nontaxable whether your employees or 
subcontractors perform the labor.

 We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 

Encs. 

bc: --- District Administrator 
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