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April 15, 1994 
 
 
 
 
X---------------------------- 
 
 
 
Dear X------------------------, 
 
 This is in response to your letter of February 25, 1994 in which you request our opinion 
as to whether a circular soliciting donations for X---------------- qualifies as a printed sales 
message for purposes of sales tax.  
 
 As you know, California Revenue and Taxation Code section 6379.5 does provide an 
exemption for sales and use of printed sales messages for goods and services. An item classified 
as a printed sales message must meet several other requirements to qualify for the exemption. 
The issue raised by your letter relates to whether the circulars soliciting donations are printed 
sales messages for goods and services.  
 
 Regulation 1541.5 limits the definition of a "printed sales message" to "catalogs, letters, 
circulars, brochures, and pamphlets printed for the principal purpose of advertising or promoting 
goods or services." "Campaign literature and other fund-raising materials" are specifically 
excluded from the definition of a "printed sales message" unless they meet the principal purpose 
of advertising or promoting goods or services.  
 
 As described in your letter, the solicitations sent by X---------------- are solicitations for 
donations. The donations will be used by X------------- to purchase goods and services that it will 
in turn provide to those in need. The facts indicate that these solicitations are "fund-raising 
materials". The solicitations, therefore, can only be construed as a "printed sales message" if they 
meet the principal purpose of advertising or promoting goods or services. Once again, the facts 
are that these solicitations are requesting donations; they are not advertising or promoting any 
goods or services. As such, they are not printed sales messages.  
 
 While we appreciate your concerns and arguments as to why solicitations for donations 
by non-profit organizations should qualify as printed sales messages, the statutes and regulations, 
as they exist, do not support your view that these solicitations for donations are printed sales 
messages.  
 
 If you have any further questions, please feel free to write again.  



 

 

 
Sincerely,, 
 
 
Sukhwinder K. Dhanda 
Staff Counsel 
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Cc: X------------------ District Administrator 
 


