
 
 
 
 

 

 
 
 
 

 
 

 
  

    
 

 

 
 

 

 

 
 

 
 

 

432.0610STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6493 

July 27, 1988 

Mr. J--- G---

Vice President 

B--- of --- ---, Inc. 

XXX --- Street 

--- ---, CA XXXXX 


B--- of --- ---, Inc. – SR -- XX-XXXXXX 
  Printed sales messages – proxy statements and 
   SEC registration statements 

Dear Mr. G---: 

In your June 9, 1988 letter to Mr. Gary Jugum, Assistant Chief Counsel, you write: 

“At the advice of Carol Jaffe, Senior Tax Auditor in San Francisco, we are 
contacting you for legal determination on applying any sales tax to prospectuses, 
offering circulars, proxy statement, registration statements and similar printed 
documents.   

“I have enclosed previous correspondence and samples for your review, and 
would like to have a specific written response from your office on the legality and 
exact parameters of non sales tax for similar documents based on the recently 
approved ruling signed by the Governor in 1987 as it applies to financial 
printing.” 

You enclosed with your letter several printed prospectuses offering for sale either limited 
partnership interests or common stocks.  You also enclosed a registration statement filed with the 
Securities and Exchange Commission, Washington, D.C., which is a filing required by the SEC 
under the Securities Act of 1933.   

You also enclosed a letter from Mr. J. E. (Jim) Speed, District Principal Auditor, San Francisco 
office, State Board of Equalization, to Mr. D--- L. R---, Treasurer/Controller of your company, 
dated January 25, 1988.  Mr. Speed advised Mr. R--- that prospectuses will qualify as tax-exempt 
printed sales messages under Revenue and Taxation Code Section 6379.5 (which became effective 
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January 1, 1987) and Sales and Use Tax Regulation 1541.5, assuming they are mailed in the manner 
required by that section and regulation. 

Opinion 

Mr. Speed has correctly advised your company in his letter that prospectuses constitute printed sales 
messages exempt from tax in the manner indicated in his letter.  We do not feel there is anything we 
can add to his advice. 

Our opinion is that registration statements and proxy statements will not qualify as tax-exempt 
printed sales messages, regardless of the manner in which they are mailed.  Neither registration 
statements nor proxy statements are “printed for the principal purpose of advertising or promoting 
goods or services.” These types of printed matter thus do not meet the definition of a printed sales 
message set out in Regulation 1541.5(a)(1).   

I enclose a copy of Regulation 1541.5 for your information.  Please feel free to contact me if you 
have any further questions or comments about this letter.   

Sincerely, 

John Abbott 
Tax Counsel 

JA:jb 

Enclosure 



