
 
 
 
 

 

 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 

 

 
 

 
 
 

  
 

 432.0076.800STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 445-8485  

 

August 31, 1988 

Mr. W--- M--- 
Financial Secretary 
C--- T--- L--- A---
XXXX XXth Street, Xth Fl. 
---, CA XXXXX 

Re: SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. M---: 

This is in response to your July 11, 1988 letter requesting an opinion whether the sales of 
brochures to the C--- T--- L--- A--- (C---) are exempt from tax as printed sales messages pursuant to 
Revenue and Taxation Code section 6379.5 and Sales and Use Tax Regulation 1541.5.  You also 
inquire as to the form of the exemption certificate should the sales of the brochures be exempt.   

It is our understanding of the facts that the C--- purchases from a printer brochures printed to 
the special order of the C---.  These brochures advertise or promote conventions or seminars 
conducted throughout the State of California by the C---.  It is also our understanding that C--- never 
receives these brochures from the printer but rather a mailing house (C--- C--- P---) distributes the 
brochures to persons who receive the free of charge and who become the owners thereof.   

Except where the sales are specifically exempted by statute, sales tax applies to the gross 
receipts of retailers from all retail sales of tangible personal property in this State (Rev. & Tax. 
Code § 6051).  Section 6379.5 of the Revenue and Taxation Code provides an exemption from tax 
for the sales, storage, use, or other consumption in this State of catalogs, letters, circulars, brochures, 
and pamphlets consisting substantially of printed sales messages for goods and services.  To qualify 
for the exemption, the printed sales messages must be: 
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1. Printed to the special order of the purchaser for the principal purpose of 
advertising or promoting goods or services.   

2. Mailed or delivered by the seller of the printed material, the seller’s agent or a 
mailing house acting as the agent of the purchaser, through the United States 
Postal Service or by common carrier. 

3. Received by any person, other than the purchaser or purchaser’s agent, at no 
cost to that person who becomes the owner of the printed material. 

Provided our understanding of the facts is correct, it is our opinion that the sales of 
brochures to the C--- are exempt as printed sales messages pursuant to section 6379.5 and 
Regulation 1541.5.  They are printed to the special order of the C--- for the principal purpose of 
advertising; they are distributed by a mailing house; and the receiver of the brochures receives them 
at no cost and they become the owner of the brochures.   

Assuming the sales of the brochures are exempt, you should issue your printer an exemption 
certificate in the form set out in Regulation 1541.5(c).  Your issuance of the exemption certificate to 
the printer will enable your printer to report his sales to you of the brochures as nontaxable 
transactions. 

I have enclosed a copy of Regulation 1541.5 (Printed Sales Messages) which should answer 
any questions as to the format of the exemption certificate.  If you have any further questions, please 
feel free to write again.   

Very truly yours, 

E. L. Sorensen, Jr. 
Senior Tax Counsel 

ELS:md 

Enclosure 



