
 

 
STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6450 

December 20, 1990 

Ms. D--- H---
K--- G--- C--- P---
O--- Division 
XXXX XXrd Street 
---, CA XXXXX 

SY – XX-XXXXXX 

Dear Ms. H---: 

Your August 2, 1990 and August 24, 1990 letters to the State Board of 
District office have been referred to the legal staff for reply. 

We understand that K--- G--- is a commercial printer.  You have contrac
customers, H--- V---, for you to print an advertising brochure on a monthly ba
titled “Outlet & Discount Directory,” and the format will be the same each mon
that your sale of the brochure should be exempt from sales tax, because the broc
You asked if the sale is exempt under any basis other than the exemption for 
messages.  

H--- V--- is apparently claiming that the sale would be exempt on the ba
qualifies as an exempt periodical.  (Rev. & Tax. Code § 6362; Sales and 
Newspapers and Periodicals.) Section 6362 provides at subdivision (a): 

“There are exempted from the taxes imposed by this part, the
receipts from the sale of, and the storage, use, or other consump
this state, of tangible personal property which becomes an ingred
component part of any newspaper or periodical regularly iss
average intervals not exceeding three months and any such newspa
periodical.” 

Regulation 1590 defines “periodical” at subdivision (a)(2): 

“The term ‘periodical’ as used herein is limited to those public
which appear at stated intervals, each issue of which contains n
information of general interest to the public, or to some par
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organization or group of persons. Each issue must bear a relationship to 
prior or subsequent issues in respect to continuity of literary character or 
similarity of subject matter, and there must be some connection between 
the different issues of the series in the nature of the articles appearing in 
them.  Each issue must be sufficiently similar in style and format to 
make it evident that it is one of a series…The term does not include 
catalogs, programs, score-cards, handbills, price lists, order forms or 
maps.  Neither does it include shopping guides or other publications of 
which the advertising portion, including product publicity, exceeds 90 
percent of the printed area of the entire issue in more than one-half of the 
issues during any 12-month period.” 

You sent for our review one issue of the brochure.  Well over 90 percent of the printed area of 
the issue you sent is advertising.  Since you note that the format is the same each month, we conclude 
that your sale of the brochure does not qualify as an exempt sale of a periodical.  

You believe that your sale of the brochures is exempt as a sale of printed sales messages when 
such brochures are picked up by a distribution house or common carrier and distributed to the retailers 
at no charge. 

We agree that the brochures qualify as printed sales messages as defined at subdivision (a)(1) 
of Regulation 1541.5, Printed Sales Messages.  Tax does not apply to the sale of printed sales 
messages which are: 

(1) Printed to the special order of the purchaser; 

(2) Mailed or delivered by the seller, the seller’s agent or a mailing house acting as the agent 
for the purchaser, through the United States Postal Service or by common carrier; 

(3) Received by any other person at no cost to that person who becomes the owner of the 
printed material. 

The printed sales messages you publish are printed to the special order of the purchaser, and we 
assume that, in every instance, a common carrier is involved in some stage of the delivery to the 
recipients of the printed sales messages.  See Regulation 1541.5, subdivision (b)(5). 

We agree with the conclusion you reached in your August 2 letter that your sale of the portion 
of the printed sales messages that are picked up by H--- V--- is taxable.  Tax does not apply to the sale 
of the portion delivered to third party recipients at no cost.  However, your August 24 letter notes that 
the common carrier also delivers a portion of the brochures to the companies which have paid for 
advertising (advertisers). This raises the issue of whether those printed sales messages which are 
delivered to an advertiser are “received…at no cost to that person.”  Subdivision (a)(5) of Regulation 
1541.5 defines “cost”: 

“‘COST’ means any consideration given for the acquisition of the 
property, whether directly or indirectly.  Examples of indirect costs 
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include subscription fees, franchise fees or any general overhead 
billing.” 

Your August 24 letter states that: 

“Companies advertising in the H--- V--- publication pay a set fee from 
the advertisement.  They then choose to, or not to, receive some of the 
booklets for distribution.  There is no fee for receiving the booklets.  All 
advertisers pay the same, regardless of whether or not they receive any 
booklets for distribution.” 

Since the advertisers pay the same fee for placing an advertisement in the printed sales message 
regardless of whether the advertiser chooses to receive the printed sales messages, we agree with your 
statement that the advertiser pays no fee to receive the booklets.  The Board has taken the position that 
when a franchisor charges a fee to a franchisee to cover expenses, the franchisee thereby pays for 
advertising brochures provided by the franchisor.  We believe that, under the facts you provide, the 
advertisers pay the fee to H--- V--- specifically for advertising.  The fee is not attributable to brochures 
sent to the advertisers. Therefore, we conclude that the printed sales messages which are delivered to 
the advertisers are delivered at no cost.  Sales tax does not apply to the sale of the portion delivered to 
the advertisers. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free to 
write directly to this office. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 

Enc. 

bc: --- District Administrator 
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