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February 18, 1994 
 
 
 
X---------------------------- 
 
      
 
Dear X------------------------, 
 
 This is in reply to your December 17, 1993 letter regarding the application of sales tax to 
your charges for artwork. 
 
 You noted that X------------------ designs an advertisement for X------------------ according 
to X------------------ instructions.  X------------------ delivers the advertisement by mail to the 
advertiser and charges X------------------ for the advertisement.  X------------------ may also deliver 
a proof to X------------------.  Given this information, you asked whether X------------------ sales of 
advertisements to X------------------ qualify for exemption from sales tax under Sales and Use 
Tax Regulation 1541.5, Printed Sales Messages. 
 
 No, it is our opinion that the provisions of Regulation 1541.5 do not apply to the 
transaction you described. Subdivision (a) (1) of Regulation 1541.5 defines printed sales 
messages to mean and be limited to catalogs, letters, circulars, brochures, and pamphlets printed 
for the principal purpose of advertising or promoting goods or services. A directory is a "printed 
sales message" as defined in the Regulation so long as it meets the principal purpose of 
advertising or promoting sale of goods or services. Regulation 1541.5 is the State Board of 
Equalization’s interpretation of Revenue and Taxation Code section 6379.5r which provides:  
 

“Printed sales messages for goods and services printed to the special order of the 
purchaser. There are exempted from the taxes imposed by this part the gross receipts 
from the sale of and the storage, use, or other consumption in this state of catalogs, 
letters, circulars, brochures, and pamphlets consisting substantially of printed sales 
messages for goods and services printed to the special order of the purchaser and mailed 
or delivered by the seller, the seller's agent, or a mailing house, acting as the agent for the 
purchaser, through the United States Postal Service or by common carrier to any other 
person at no cost to that person who becomes the owner thereof.”  

 
 As you noted, the directory is, in fact, an item of tangible personal property. However, 
the legislature provided for an exemption for the sale of such directories when they meet the 
criteria of Section 6379.5. Since Section 6379.5 is a tax exemption statute, the State Board of 
Equalization is required to strictly construe the exemption and may not enlarge it or extend it 



 

 

beyond the plain meaning of the language of the exemption. (McConville v. State Board of 
Equalization (1978) 85 Cal.App.3d 156.)  
 
 Your sale of the advertising layouts to X------------------ does not qualify for the 
exemption. The layouts are not catalogs, letters, circulars, brochures, or pamphlets printed for the 
principal purpose of advertising or promoting goods or services. 
 
 We are unable to locate a record of a seller’s permit issued in the name of X----------------
--.  If you have not done so, you should contact your local State Board of Equalization office and 
obtain a seller’s permit. 
 
 If you have any further question regarding this, feel free to write again.  
 

Sincerely, 
 
 
Ronald L. Dick 
Staff Counsel 

 
RLD:plh 
 
Bc: Oakland District Administrator – CH  
 
 


