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 This is in reply to your April 9, 1985 memorandum regarding the application of sales tax 
to the transfer of reproduction proofs by a person who did not perform the typography.  
 
 We understand that the taxpayer obtained the reproduction proofs from a typographer, 
marked up the price, and transferred the reproduction proofs to a client. You asked whether the 
charge is subject to sales tax. We believe that tax does not apply to such charge. Section 6010.3, 
Revenue and Taxation Code, provides:  
 
'" Sale' and 'purchase,' for the purposes of this part, do not include (a) the fabrication or transfer 
by a typographer of composed type or reproduction proofs thereof for use in the preparation of 
printed matter, or (b) the fabrication or transfer of such reproduction proofs or impressed mats 
when the fabrication is for, and the transfer is to, a printer or publisher for use in printing.  
 
The foregoing provisions shall not apply to the fabrication or transfer of a 'pasteup,' 'mechanical' 
or 'assembly' of which a reproduction proof is a component part."  
 
 Although clause (a) of the section specifically refers to transfers of composed type or 
reproduction proofs by a typographer, clause (b) does not so specify. We believe that, under 
clause (b), the transfer of only reproduction proofs or impressed mats is non-taxable when such 
transfer is to a printer or publisher for use in printing regardless of whether or not the transferor 
is a typographer.  
 
 You also asked whether the transfer is non-taxable if the person to whom the transfer is 
made is a person who is not a printer or publisher but is a person who will use the reproduction 
proofs in printing. We believe that such transfer is non-taxable, because the person who uses the 
reproduction proof in printing would necessarily be a printer as to such reproduction proof. Sales 
and Use Tax Regulation 1541, Printing and Related Arts, formerly provided that, "If printers or 
publishers sell impressed mats or reproduction proofs of composed type to persons other than 



 
printers or publishers for use in printing, tax applies to the printers’ or publishers’ charges for 
such properties." (Sales and Use Tax Regulation 1541, as amended by re-numbering, effective 
December 3, 1971) The provision was deleted from later revisions of the regulation.  
 
 We hope this answers your question; however, if you need further information, feel free 
to write again.  
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