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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
August 20, 1970 
 
 
Dear Mr. X-------------------, 
 
Your letter dated July 28, 1970 addressed to the Board of Equalization, Los Angeles, has 
been referred to me for reply.  
 
You ask whether California may collect sales tax on legal costs of a proceeding before 
the Supreme Court in Washington D.C., where a California litigant pays such costs in 
California. These costs consist of docketing fees, costs of (required) printing of the 
petitions, appendices (consisting of the judgment of federal courts on lower levels), 
briefs, etc.  
 
In this regard, you assert that this is a "federal activity" exempt from sales tax under the 
Supremacy and Commerce Clauses of the United States Constitution. Such costs are 
recoverable by the successful litigant as "court costs" but you have been advised that no 
recovery of any sales tax imposed upon such costs will be allowed.  
 
As you know, California sales tax applies only with respect to sales of tangible personal 
property (property). Thus, costs such as docketing fees are not subject to sales tax. 
Pursuant to Section 6051, the sales tax is imposed upon retailers for the privilege of 
selling property at retail, and its imposition is independent of and unrelated to any use of 
the property which might be made by purchasers thereof. Pursuant to Section 6006, 
"sale" means and includes the producing, fabricating, processing, printing, or imprinting 
of property for a consideration for consumers who furnish either directly or indirectly the 
materials used in the producing, fabricating, processing, printing, or imprinting, and also, 
the transfer of title or possession of property which has been produced, fabricated or 
printed to the special order of customers for a consideration. Thus, charges by printers for 
producing, fabricating, processing, printing, or imprinting property, including petitions, 
appendices, briefs, etc., which is sold and delivered to customers in California are subject 
to sales tax even though the property is to be used in proceedings before the Supreme 
Court in Washington D.C.  
 
Section 6352 provides, in part, that sales tax does not apply to gross receipts from the sale 
of property the gross receipts from the sale of which California is prohibited from taxing 
under the United States Constitution. However, we do not think that it can be successfully 
contended that California sales tax violates the Supremacy Clause under these 
circumstances, and it has been our position that the sale and delivery of property to 
customers in California, whether or not their disclosed or undisclosed intention is to 
transport the property outside the state and whether or not the property is actually so 



transported, is subject to sales tax and does not violate the Commerce Clause (Ruling 55 
(a) (2) (B), copy enclosed).  
 
If a contract with a printer requires the printer to ship petitions, appendices, briefs, etc., to 
the Clerk of the Court in Washington D.C., and if in fulfillment of the contract the 
printer, in fact, so ships them, the sale will then be exempt from sales tax as a sale in 
interstate commerce. This will be the case even if they are delivered to the purchaser in 
California for inspection prior to being shipped. In such cases, it has been our position 
that a sale in interstate commerce, exempt because the seller under the contract is 
required to ship the property to a point outside the state, is not rendered taxable by the 
fact that the purchaser is permitted to inspect the property prior to the seller's shipment 
thereof (Cal. Tax Servo Anno. Nos. 1517.80 and 1521.25). Again, however, charges for 
any petitions, appendices, briefs, etc., not so shipped but sold and delivered to a 
purchaser in California will be subject to sales tax.  
 

Very truly yours,  
 
 
J. Kenneth McManigal  
Tax Counsel  
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