
State of California Board of Equalization 
 
 
 

M e m o r a n d u m 425.1060
 
 
 
     
To: L. P. Salcedo Date: December 15, 1995 
 Return Analysis Section (MIC:35) 
 
 
 
From: Kelly W. Ching 
 Staff Counsel 
 
 
 
Subject: X------------------------- 

 
 
 

 This is in response to your memorandum dated October 10, 1995 regarding the 
application of tax to sales of durable medical equipment. You state:  
 
 "The taxpayer has been exempting from tax computation the durable medical equipment 
which has been purchased with a prescription.  
 
 "Does the durable medical equipment described by the enclosed brochures qualify as 
exempt medical devices?"  
 
 The brochures attached to your memorandum describe two pieces of personal mobility 
equipment, the "Amigo Deluxe" and the "Hoveround." Both products are described as being 
meant for indoor as well as outdoor use. People are pictured sitting in the models as they perform 
activities such as working in an office, collecting mail from a mailbox, relaxing outdoors, and 
exiting a van using a ramp. 
 

DISCUSSION 
 
 As you know, retail sales of tangible personal property in California are subject to sales 
tax, measured by gross receipts, unless specifically exempt from taxation by statute. (Rev. & 
Tax. Code § 6051.) Revenue and Taxation Code sections 6369 and 6369.2 provide the 
exemptions relevant to answering your question.  
 
 As explained in Regulation 1591, section 6369 provides that sales of medicine, when 
prescribed and sold or furnished under certain conditions for the treatment of a human being, are 
exempt from sales tax. (Reg.1591(a).) Subdivision (b)(l) of Regulation 1591 defines "medicine" 
to "mean and include any substance or preparation intended for use by external or internal 
application to the human body in the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of 



 
disease and which is commonly recognized as a substance or preparation intended for such use." 
However, Regulation 1591 (c) (2)  
adds that "medicines" do not include "articles which are in the nature of splints, bandages, pads, 
compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, contrivances, appliances, devices, or 
other mechanical, electronic, optical or physical equipment or article or the component parts and 
accessories thereof." Since an article of durable medical equipment is in the nature of an 
appliance, device, or other mechanical, electronic, or physical piece of equipment, it is not a 
medicine under section 6369; therefore, sales of such articles are not exempt from tax under 
section 6369.  
 
 However, as explained in subdivision (k) of Regulation 1591, section 6369.2 provides 
that tax does not apply to sales of wheelchairs when sold to an individual for the personal use of 
that individual as directed by a licensed physician. We have previously concluded that electric 
three-wheel devices similar to the personal mobility models pictured and described in the 
brochures you provided are essentially motorized wheelchairs. It appears from the pictures and 
descriptions in the brochures that the models at issue here are used for the same purposes as the 
purposes for which wheelchairs are used; therefore, they also qualify as wheelchairs. This means 
that when either the "Amigo Deluxe" or the "Hoveround" is sold to an individual for that 
individual's personal use as directed by a licensed physician, sales to that individual of either of 
those models would be exempt from tax under section 6369.2.  
 
 With respect to any other model of personal mobility equipment, we would need to 
consider each model on a case-by-case basis in order to determine whether or not it would 
qualify as a wheelchair the sale of which would be exempt from tax under section 6369.2. Other 
motorized pieces of equipment that appear similar to those at issue here might include devices 
which would not be considered wheelchairs. The sales of motorized pieces of equipment not 
considered wheelchairs would not be exempt from tax under section 6369.2.  
 
 If you have further questions, please feel free to write again. 
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