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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 324-5589 

September 11, 1990 

REDACTED TEXT 

Dear Mr. REDACTED TEXT: 

This is in response to your letter of July 30, 1990 in which you request our opinion 
regarding the correct application of tax to the Model 6500 temporary myocardial pacing leads. 

As we understand it, the Model 6500 is a temporary lead (referred to in house as a 
disposable heart wire) which is implanted during heart surgery and stays implanted following 
surgery in the event of complications during recovery.  Once satisfied the fear of complications 
is dissipated the physician will remove the lead.  

You previously received a letter from Mr. George Alvarado, Jr. stating that the model 
6500 temporary lead did not qualify as an exempt prescription medicine, however, it was not 
clear to Mr. Alvarado that the temporary leads were used post-surgically. 

Revenue and Taxation Code section 6369(c)(4) provides that prosthetic devices designed 
to be worn on or in the person of the user to replace or assist the functioning of a natural part of 
the human body are included within the definition of “medicines.”  We have previously 
determined that a temporary lead which is attached to a temporary pacemaker which is fully 
worn on or in the body of the user qualifies as a prosthetic device under section 6369(c)(4).  The 
temporary lead would not qualify if it were attached to a bedside pacemaker or pacing machine.  
From the information you submitted in your letter, we are unable to determine what kind of 
pacing machine is used. 

A second requirement is that the lead be utilized in a post-surgical setting.  We are of the 
opinion that if the Model 6500 temporary myocardial lead is attached to a pacemaker which is 
fully worn on the body of the patient and is implanted during heart surgery and stays implanted 
following surgery, it would qualify as an exempt prescription medicine under Revenue and 
Taxation Code section 6369(c)(4).  As such, your sale of the Model 6500 for use in this manner 
would be exempt from tax.  The Model 6500 would not qualify as an exempt prescription 
medicine if it is used only during a surgical procedure or it is used with a pacemaker or pacing 
machine which is not fully worn on the patient. 
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If you have further questions concerning this matter, please write this office again. 

Very truly yours, 

Mary C. Armstrong 
Senior Tax Counsel 

MCA:wak 
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