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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
December 2, 1966 
 
 
Attention: X-------------------------- 
  Asst. Purchasing Agent 
 
Gentlemen: 
 
 This is in answer to your letter of November 28, 1966, concerning the application 
of sales tax to road oil, and to the beverage, Seven Up, used at the County Hospital as 
directed by physicians. 
 
 We concur with your view that a contractor spreading road oil in place at a lump-
sum price is the consumer of the oil, tax applicable only to the sale price of the oil to him.  
He is a construction contractor under ruling 11, copy enclosed, and the road oil is 
“materials” as defined in the ruling. 
 
 The beverage, Secen Up, however, may not, in our opinion, be regarded as a 
“medicine” as defined in § 6369 of the Sales and Use Tax Law.  That definition is: 
 

“any substance or preparation intended for use by external or internal application 
to the human body in the diagnosis, cure, mitigation, treatment or prevention of 
disease and which is commonly recognized as a substance or preparation intended 
for such use.”  (Underscoring added.) 

 
Although it would appear extremely doubtful that the beverage, Seven Up, meets the first 
part of the definition, that is the part not underscored, even if it did, we do not believe it 
meets the underscored portion of the definition. 
 
 Enclosed is a copy of sales and use tax ruling 22 explaining the prescription 
medicine exemption. 
 

Very truly yours, 
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 

 
EHS:fb 
Enclosures 
Cc: San Jose – District Administrator 
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