
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 

   
 
 
 
 

 
 

 

 
 
 

 

  

 
 

 
 

 
 
 
 

425.0699STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 322-3684 

     July  1,  1988  

Mr. D--- F. E---, President 
S--- D---, Inc. 
XXX --- --- Drive 
--- ---, CA XXXXX 

   SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. E---: 

Your May 5, 1988 letter to Tax Counsel Herb Cohen has been referred to me for a reply. 
You request an opinion concerning the correct application of tax to certain sales of pharmaceutical 
products.   

As I understand the facts, the pharmaceutical products in question are outside the 
prescription drug classification, but they are products sold by licensed dermatologists to their 
patients specifically for the treatment of skin disorders, or the prevention of adverse skin conditions. 
You list the products as follows: 

“Skin Cleansers and Antiseptics
 
Nu-Soap Lotion (Cetaphil) 

Chlorhexidine Gluconate 4% Cleanser (Hibiclens) 

Chlorhexidine Gluconate 4% Cleanser (Hibiclens) 


Antipsoriatics
 
Coal Tar Solution 20% USP 

Psorigel Solution 
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Antibiotics
 
Neomycin, Polymyxin Bacitracin Ointmen (Neosporin) 


Antiseborrheic
 
Selenium Sulfide Lotion Shampoo 1% (Selsun Blue) 

Antiviral
 
Zostrix Cream 0.025% 


Emollients 

Therapeutic Bath Oil (Alpha Keri) 

Lubriderm Lotion (unscented) 

Eucerin Cream
 
Aquacare/HP Cream
 
Lacticare Lotion 

Minon Moisturizer 


Keratolytics 
Salicylic Acid 40% Plaster 

Sunscreen
 
Neutrogena paba free 

Ti-Screen SPF 30” 


You request an opinion as to whether the dermatologists’ gross receipts from the sale of 
these products to their patients for the treatment of those patients are taxable.   

California Sales and Use Tax Law imposes a tax on the gross receipts of retailers from the 
retail sale of tangible personal property in this state unless such sale is otherwise exempt or 
excluded from taxation by statute (Rev. & Tax. Code § 6051).  Revenue and Taxation Code Section 
6369(a)(2) exempts from tax medicines furnished by a licensed physician, surgeon, dentist, or 
podiatrist to his or her own patients for the treatment of that patient.  The term “medicines” is 
defined in Section 6369(b) to “mean and include any substance or preparation intended for use by 
external or internal application to the human body in the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or 
prevention of disease and which is commonly recognized as a substance or preparation intended for 
such use.” 

Applying the above criteria, it is our opinion that the listed pharmaceutical products which 
treat skin disorders or prevent adverse skin conditions are medicines pursuant to Section 639(b) of 
the Revenue and Taxation Code.  Accordingly, the gross receipts from a dermatologist’s sale of 
these products to his or her patients for the treatment of those patients are exempt from tax pursuant 
to Section 6369(a)(2).   
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I hope the above information is helpful.  Enclosed for your review and reference is a copy of 
Sales and Use Tax Regulation 1591 (Prescription Medicines) which interprets and applies Revenue 
and Taxation Code Section 6369.  If you have any further questions concerning this topic, please do 
not hesitate to contact this office.   

Very truly yours, 

Robert J. Stipe 
Tax Counsel 

RJS:sr 

Enc. 


