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 I am responding to your memorandum to the Legal Division dated January 31, 1995. You 
indicate that the Oakland District is currently auditing the taxpayer, and a question has arisen 
regarding the application of tax to sales of these items. You describe them as follows:  
 
" ... The urinary bag is a plastic bag. A round hole is cut into it at the corner. The hole is 
surrounded with an adhesive, allowing the bag to be attached to the baby for the direct collection 
of urine. This arrangement is in lieu of the traditional 'leg' bag, worn on the patient with a 
catheter either attached externally or internally to the patient, and is one of several ways for 
medical staff to get an infant's urine sample. Such samples may be used for laboratory test 
purposes and fluid measurement. One of the bags has tubing attached to it, allowing samples to 
be taken from the bag. [¶¶] ... The urinary bag in question is only used to take samples for 
laboratory test purposes and fluid measurement and is never used as a prosthetic device or 
ostomy appliance .... " 
 
You indicate that the taxpayer's representative, X-------------------------, is of the opinion that all 
urinary bags worn on the person of the user should be considered medicines. His opinion is 
based on a paragraph (which you quoted) from a letter of Senior Tax Counsel Mary C. 
Armstrong dated October 2, 1989.  
 
OPINION 
 
 In her letter to X-----------------------, Ms. Armstrong discussed the issue of the taxation of 
catheters generally. The part of the letter which you quoted came from Exhibit "A" to the letter, 
which discussed individual devices. Ms. Armstrong also discussed leg bags in the body of the 
letter in the section on prosthetic devices.  
 



 
 Regulation 1591(c) (2) provides that "medicines" do not include "articles which are in the 
nature of splints, bandages, pads, compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, 
contrivances, appliances, devices, or other mechanical, electronic, optical or physical equipment 
or article or the component parts and accessories thereof." (Sales and Use Tax Regulations are 
Board promulgations which have the force and effect of law.) As a rule, then, items used to 
diagnose a condition or to apply medicine or treatment to the patient are not considered to be 
medicines.  
 
 Regulation 1591(b) does provide that certain items which might otherwise be considered 
as being devices, etc., are defined as "medicines." Regulation 1591(b) (4) includes orthotic 
devices, or their replacements, designed to be worn on the person of the user as a brace, support, 
or other correction for the body structure. Regulation 1591(b) (5) includes prosthetic devices and 
their replacement parts designed to be worn on or in the person of the user to replace or assist in 
the functioning of a natural part of the human body.  
 
 Ms. Armstrong discussed leg bags in the context of related supplies for catheters. Her 
letter makes it clear that such bags are medicines to the same extent that the catheters to which 
they relate are considered medicines.  
 
 We are of the opinion that Exhibit "A" cannot be taken out of context to mean that the 
Legal Division is of the opinion that leg bags which do not perform one of the functions listed in 
Regulation 1591(b) may be considered medicines. You state that the bags in question are not 
prosthetic or orthotic devices. They are neither worn on the person nor do they assist the body in 
its natural function but, rather, merely collect urine for measurement or test purposes. As a result, 
they do not come within the terms of Regulation 1591(b) (4) or (5) and so, since no other 
provisions define bags used for such purposes as medicines, cannot be considered so. Sales of 
pediatric urinary specimen containers are subject to tax. 
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