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Mr. REDACTED TEXT 
Controller 
REDACTED TEXT 

Re: SR REDACTED TEXT 
Central Supply Charges 
Application of Tax 

Dear Mr. REDACTED TEXT: 

I am answering your letters to me dated February 28 and March 15, 1994.  In the February 
28 letter you ask for an opinion on the application of sales tax on sales of non-administered central 
supply items.  You indicate that all billing is done on a form which summarizes all departmental 
charges which the patient incurs.  Neither the patient nor the insurer receives an itemized bill.  In 
the March 15 letter you ask for an opinion this issue as well as on the taxability of various items 
of durable medical equipment.  You attached a voluminous list of items along with copies of flyers 
showing the items. 

1.  Central Supply Items. 

Regulation 1503, provides, in part, as follows: 

"... Tax applies to charges made by institutions to residents or patients for 
appliances, dressings, and other supplies, except medicines subject to exemption." 

(Reg. 1503(b)(2).) 

Hospitals are primarily providers of services and, as such, are consumers or property they 
use in rendering that service to their patents.  The term "other supplies" includes property for which 
the hospital has made a separate charge to the patient and also for which title and possession has 
been passed to the patient.  It does not include consumable supplies.  Such supplies are consumed 
by the hospital in rendering its services and title or possession of the property does not pass to the 
patient.  Consequently, hospitals are consumers of such supplies.  Thus, under the regulation, if 
there is no itemized billing, then the hospital is considered the consumer of the property.  It may 
not purchase such supplies for resale.  As a result, its suppliers must report and pay tax on their 
sales of those supplies to the hospital and may collect reimbursement from the hospital at that time.  
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(Civ. Code. § 1656.1.).  We note that there would still be no sale if the patient never received 
possession and control of the property no matter how the billing. 

2.  Durable Medical Equipment. 

Regulation 1591(b)(1) defines "medicine" to "mean and include any substance or 
preparation intended for use by external or internal application to the human body in the diagnosis, 
cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is commonly recognized as a 
substance or preparation intended for such use."  However, Regulation 1591(c)(2) adds that 
"medicines" do not include "articles which are in the nature of splints, bandages, pads, compresses, 
supports, dressings, instruments, apparatus, contrivances, appliances, devices, or other 
mechanical, electronic, optical or physical equipment or article or the component parts and 
accessories thereof."  (Sales and Use Tax Regulations are Board promulgations which have the 
force and effect of law.)  As a rule, then, items used to diagnose a condition or to apply medicine 
or treatment to the patient are not considered to be medicines. 

As noted above, where the patient never gets possession and control of the item, there is 
no sale to him no matter what the billing.  Most of the items on your list and pictured in the flyers 
are items used by hospital personnel in the performance of their duties - e.g., surgical masks, limb 
holders, incontinence bed pads, etc.  These items are consumed by the hospital in the performance 
of its services, with the tax consequences being the same as those in Paragraph 1.  You indicate, 
however, that some items, such as eggcrate mattresses, do go home with the patient. Presumably, 
they are not returned.  If so, they are sold to the patient and may be purchased free of tax for resale, 
but the hospital must pay tax on the gross receipts from its subsequent sales to the patients.  
Otherwise, the taxable event is the sale to the hospital. 

For your information, I have included a copy of Regulation 1503.  I hope the above 
discussion has answered your question.  If you need anything further, please do not hesitate to 
write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 

Enclosure: Reg. 1503 

cc:  GH - District Administrator  
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