
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 

   

 

 
 

     
 

 
 

 
 

 

 

 

 

 

 

425.0511.010STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
916/ 445-6493 

 June 3, 1983 

Mr. R--- A---

Executive Director 

C--- A--- of 


M--- P--- S--- 
XXXX Xth Street, Suite XXX 
---, CA XXXXX 

Dear Mr. A---: 

Your letters of February 11, 1983 to Monty Williams and February 24, 1983 to 
Sherleen Redd of the Board’s Audit Evaluation and Planning Unit have been referred to me for 
reply. You request our opinion as to the correct application of tax to the sale and use of certain 
medical equipment and supplies. 

The following items are only sold or rented by your firm as prescribed by a physician: 

1. 	 Liberator/stroller liquid oxygen system rental, liberator vessel and portable 
stroller. 

2.	 Oxygen Concentrator Unit. 

(a) 	any necessary accessories to an oxygen concentrator unit such 
as a oxygen mask or tubing.  

3. 	 High pressure oxygen cylinders, “K” or “H” and “E” sizes. 

4. 	 Oxygen regulators to control flow. 

5. 	 Oxygen humidifiers to moisten oxygen vapor. 

6. 	 Oxygen cylinder stands, for safety. 

7. 	 Oxygen cylinder carts, for ambulating, with cylinders.  
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Revenue and Taxation Code Section 6369.5 provides: 

“(a) There are exempted from the taxes imposed by this part the gross receipts 
from the sale and the storage, use, or other consumption, in this state of any 
medical oxygen delivery system, including, but not limited to, liquid oxygen 
containers, high pressure cylinders, and regulators, when sold, leased or rented to 
an individual for the personal use of that individual as directed by a physician. 

“(b) This section shall remain in effect until December 31, 1984, and on that 
date is repealed, unless a later enacted statute which is chaptered before that date, 
deletes or extends that date.” 

It is our position that the term “medical oxygen delivery system,” as used in Section 6369.5, 
includes oxygen concentrators, tubes, masks and related items which are necessary for the delivery 
of oxygen to the person.  Therefore, we are of the opinion that the items listed above are not subject 
to tax when sold or rented to an individual for the personal use of that individual as directed by a 
physician.   

Enclosed for your reference is a notice of public hearing to be held July 27, 1983 and the 
proposed amendment to Regulation 1591 concerning medical oxygen delivery systems.   

If you have any further questions, please write this office. 

Very truly yours, 

Charles J. Graziano 
Tax Counsel 

CJG:ba 


