
   

 
 
 
  
 
 

 

 
  

 

 

 

 
  

 

 
 

 
  

 
 

 

 

 

 

425.0492STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001 
TELEPHONE (916) 324 - 3828 

March 31, 1992 

Mr. S--- R. K---

M---, W--- & --- 

XXX --- --- Street 

---, IL XXXXX-XXX 


Dear Mr. K---: 

I am writing to answer your letter to me of February 28, 1992.  You have requested a 
ruling on the application of sales and use tax to the sales of a wide variety of medical items. 
Since you did not identify the taxpayer, this letter does not constitute specific written advice to 
the taxpayer under Revenue and Taxation Code Section 6596.  Rather, this letter constitutes 
general comments regarding the applicability of California Sales and Use Tax Law to a set of 
hypothetical facts. We note that the Board Staff cannot issue tax rulings; only the Board itself 
may do that.  However, we can give you our opinion regarding the correct application of tax to a 
hypothetical set of facts. 

You attached to your letter three pages, two of which listed the items in which you are 
interested and one of which defined some of them.  Unfortunately, the sheer number of items 
makes it impossible to give an itemized answer.  For that reason, I will discuss general categories 
only. That should answer most of your questions.  

OPINION 

A. Prescription Medicines 

Section 6369 interpreted and implemented by title 28, California Code of Regulations, 
Regulation 1591 provides that sales of medicines, when prescribed and sold or furnished under 
certain conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or use tax. 
(Reg. 1591(a)).  Subdivision (b)(1) of Regulation 1591 defines “medicines” to “mean and 
include any substances or preparation intended for use by external or internal application to the 
human body in the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is 
commonly recognized as a substance or preparation intended for such use.” 

However, Regulation 1591(c)(2) adds that “medicines” do not include “articles which are 
in the nature of splints, bandages, pads, compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, 
contrivances, appliances, devices, or other mechanical, electronic, optical or physical equipment 
or article or the component parts and accessories thereof.”  (Regulations are Board 
promulgations that have the force and effect of law).  As a general rule, then, items used to 
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diagnose a condition or to apply medicine or treatment to the patient are not considered to be 
medicines.   

Regulation 1591(b) does provide that certain items, which might otherwise be considered 
as being devices, etc., are defined as “medicines.”  Regulation 1591(b)(4) includes orthotic 
devices, or their replacement parts, designed to be worn on the person of the user as a brace, 
support, or other correction for the body structure.  Regulation 1591(b)(5) includes prosthetic 
devices and their replacement parts designed to by worn on or in the person of the user to replace 
or assist in the functioning of a natural part of the human body.  Each of the above categories is 
subject to certain exceptions. 

In California, in order for the sale of a medicine to qualify for the above exemption, it 
must qualify as a “medicine” under the regulation and also be sold or furnished in the manner set 
forth in Regulation 1591(a). For example, sales of items such as aspirin (clearly a “medicine”) 
are subject to tax when purchased over the counter without a prescription but exempt when sold 
to a medical facility which later furnishes them to its patients. 

B. Special Applications 

Certain items which might otherwise be taxable under the normal scheme receive special 
treatment.  

1. Wheelchairs, Canes, Crutches, Walkers and Quad Canes. 

Regulation 1591(k) interpreting and implementing Section 6369.2 provides as follows: 

“Tax does not apply to sales, including leases that are “sales,” of 
wheelchairs, crutches, quad canes, and walkers and replacement 
parts for these devices when sold to an individual as directed by a 
licensed physician.” 

As a result, sales of such items to a medical facility for the use of patients while there are 
subject to tax. However, generally the medical facility purchases a batch of crutches and cannot 
designate at the time of purchase which it will resell and which it will use.  Under those 
conditions, the medical facility may purchase the whole lot free of tax by issuing your client a 
resale certificate conforming to the requirements of Regulation 1668.  The facility will then owe 
use tax measured by the cost on the crutches which it self-consumes. 

2. Medical Oxygen Delivery Systems. 

Regulation 1591(m), interpreting and implementing Section 6369.5, provides as follows: 

“Effective January 1, 1983, tax does not apply to the sale of medical oxygen 
delivery systems when sold, leased or rented to an individual for the personal use 
of that individual as directed by a licensed physician.  ‘Medical oxygen delivery 
systems’ includes liquid oxygen containers, high pressure cylinders, regulators, 
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oxygen concentrators, tubes, masks, and related items necessary for the delivery 
of oxygen to the person. The term also includes repair and replacement parts for 
use in such a system.” 

We have previously considered that in order for a piece of equipment to qualify as a 
medical oxygen delivery system it must deliver air or oxygen into the breathing system of the 
patient – e.g., CPAP’s. In general, devices that only assist the patient in breathing and do not 
deliver air or oxygen directly to him do not qualify. 

3. Catheters. 

All catheters are taxable, with three exceptions: (1) catheters which are permanently 
implanted are exempted under Regulation 1591(b)(2); (2) catheters which are used for drainage 
purposes through artificial openings are non-taxable under Section 1591(j) dealing with ostomy 
materials (this exemption includes supplies); and (3) catheters or other types of drainage devices 
used for drainage through natural openings are non-taxable as prosthetic devices under Section 
1591(b)(5). 

4. Insulin and Insulin Syringes. 

Regulation 1591(h), interpreting and implementing Section 6369(e) provides as follows: 

“ ‘Insulin’ and, on or after January 1, 1983, ‘insulin syringes’ furnished by a registered 
pharmacist to a person for treatment of diabetes as directed by a physician shall be deemed to be 
dispensed on prescription within the meaning of Section 6369.”   

Since the statute does not mention “related supplies,” such test devices as glucose 
monitors and glucose test strips do not qualify for the exemption. Also, as the legislature has 
seen fit to exempt sales of insulin syringes only, it follows that sales of other syringes are subject 
to tax. 

5. Ostomy Appliances and Supplies. 

Under Regulation 1591(j), “… any appliances and related supplies necessary as the result 
of any surgical procedure by which an artificial opening is created in the human body for the 
elimination of natural waste, shall be deemed to be dispensed on prescription within the meaning 
of Section 6369.” This exemption includes “related supplies.”  Therefore, sales of supplies, sold 
for the care of ostomy patients, are exempt from tax.  Such items typically include sterile gloves, 
cleaning material, sterile swabs, sterile tape, and sterile drape. 

6. Liquid Nutrition. 

Several such products are on the market and are prescribed for “tube feeders,” that is, 
patients who for one reason or another cannot take food in through the mouth.  We have 
previously concluded that such products qualify as medicines when sold or furnished under the 
conditions set forth in Regulation 1591(a).   
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7. Prosthetics and Orthotics. 

In order to qualify for the exemption for sales of prosthetics, and orthotics the items must 
be capable of being fully worn on the patient. If the device is attached to anything other than the 
patient, it does not qualify. For example, traction devices attached to beds (themselves taxable 
appliances) do not qualify but traction devices which are fully worn on the patient do.  Also, 
such devices must be implanted for a long term.  Devices implanted for temporary use during 
surgery do not qualify.  Items such as tracheostomy tubes fall into this category; their sales may 
or may not be subject to tax depending precisely on their use.   

C. Role of Medicare and Medi-Cal. 

Medicare reimbursement alters the above picture.  If the patient’s expenses are paid under 
Medicare A, we consider that such items have been sold to the United States, which sales are 
exempt from tax under Section 6381.  Where the payments are made under Medicare B or 
Medi-Cal, the normal rules regarding exemptions apply.   

D. Management Fees. 

1. Factual Background. 

You describe your client’s arrangement with several of its customers to provide medical 
equipment and supplies to their customers.  Unfortunately, the facts you give me are too sketchy 
for me to be able to render an opinion.  The arrangement you describe sounds like an agreement 
for a “drop shipment.”  However, the sales and use tax consequences of drop shipments vary 
widely depending on where the various parties are located, on where the goods are when the sale 
is made, and also on if any of the retailing parties are engaged in business in California.  If you 
need a definitive opinion, please provide more details. 

For your information, I have enclosed a copy of Regulation 1591. I hope the above 
discussion has answered your question. If you need anything further, please do not hesitate to 
write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 

1008I 


Enclosure: Regulation 1591 


