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February 16, 1990 
 

Dear X----------------, 
 
 You letter of January 4, 1990 to Principal Tax Auditor Glen A. Bystrom has been 
referred to the undersigned for reply. You have requested our opinion regarding the 
correct application of tax to the ErecAid System® under the California Sales and  
Use Tax Law.  
 
 As we understand it, the ErecAid System® is dispensed only on prescription. It is 
a vacuum tumescence/constriction therapy device used in the treatment of male 
impotence.  
 
 Revenue and Taxation Code section 6369 exempts items which qualify as 
"medicines" from tax. Section 6369 provides in subdivision (b)(2) that the term 
"medicines" does not include:  
 

"Articles which are in the nature of splints, bandages, pads, compresses, supports, 
dressings, instruments, apparatus, contrivances, appliances, devices, or other 
mechanical, electronic, optical or physical equipment or article or the component 
parts and accessories. thereof. "  

 
 Subdivision (c) of section 6369 provides in paragraph (4) that notwithstanding 
subdivision (b), the term “medicines” does include:  
 

“Prosthetic devices, and replacement parts for such devices, designed to be worn 
on or in the person of the user to replace or assist the functioning of a natural part 
of the human body, other than auditory, opthalmic and ocular devices or 
appliances, and other than dentures, removable or fixed bridges, crowns, caps, 
inlays, artificial teethe and other dental prosthetic materials and devices.” 

 
 The ErecAid System® consists of a detailed instruction book, vacuum cylinder, 
elastic tension rings and a special vacuum pump. The pump and the cylinder are removed 
after engorgement and rigidity are achieved and the tension rings remain. As such, this 
device cannot be considered to be fully worn on the person of the user when it is 
replacing or assisting the function of a natural part of the human body and therefore it 
does not qualify as a prosthetic device as that term is defined under the California Sales 



and Use Tax Law. The fact that the ErecAid System® may be considered a prosthetic 
device by Medicare or others in the medical establishment does not mean it qualifies as 
an exempt prosthetic device under the California Sales and Use Tax Law.  
 
 If you have further questions concerning this matter, please write this office.  
 

Very truly yours,  
 
 
Mary C. Armstrong  
Senior Tax Counsel  
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Cc: Mr. Glen A. Bystrom 
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