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October 28, 1996 
 
 
Dear X------------------, 
 
 I am responding to your letter to the Legal Division dated September 11, 1996.  X---------
----- is in the process of obtaining approval to sell the CEPRATE SC Cell Concentration System 
("the CEPRATE System") in the United States. You aver that sales of the CEPRATE System 
would be exempt from sales and use tax in California under the provisions of Revenue and 
Taxation Code Section 6369.1, which exempts from tax the sale of hemodialysis systems under 
certain conditions. You ask if we agree.  
 
 You describe the operation of the CEPRATE System as follows:  
 

"The CEPRATE SC System is used in a process called immunoadsorption which 
removes specific cells from the bone marrow or blood of human beings. The initial use to 
the product will be for the removal of stern cells from patients prior to their under going 
myeloablative (extremely high dose) chemotherapy. After the chemotherapy, the stern 
cells are returned to the patient. This is referred to as an autologous (patient's own) stern 
cell transplantation. This procedure is performed to prevent important healthy cells (stern 
cells) from being destroyed during the chemotherapy. Stern cells are unique in their 
ability to divide into additional stern cells, as well as into progenitor cells which replicate 
to replenish all the cells of the body's blood and immune systems. The CEPRATE SC 
System has been shown to significantly deplete tumor cells from blood prior to stern cell 
transplantation. Also, other impurities are removed from the patient's extracted blood as a 
result of this immunoadsorption procedure.  
 
"The CEPRATE SC System will be used by hospitals that perform transplant procedures 
and may only be used pursuant to the prescription of a licensed physician .... "  

 
 A check of our files shows that X--------------------- has not obtained a California seller’s 
permit nor has it registered to collect California use tax.  You do not describe X----------'s 
operations as to whether or not X----------------- has a physical presence here. We will assume for 
the sake of discussion, however, that it does and so is required to collect California use tax.  
 
OPINION  
 
A.  Use Tax on Tangible Personal Property  
 



 In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all retailers 
for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state. (Unless otherwise 
stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.) Likewise, section 6201 
imposes a use tax on the storage, use, or other consumption in this state of tangible personal 
property purchased from any retailer for use, storage, or other consumption in this state, unless 
otherwise exempted from taxation by statute, purchased for use in this state in a transaction not 
subject to sales tax.  
 
 Please note that the sales tax is imposed upon the retailer for the privilege of selling 
tangible personal property in this state while the use tax is upon the purchaser who uses, stores, 
or otherwise consumes such property here. Pursuant to agreement, the purchaser may reimburse 
the retailer for its sales taxes paid (Civ. Code § 1656.1), but the retailer must collect the use tax 
from the purchaser if engaged in business in this state. (Bank of America v. St. Bd. of 
Equalization (1962) 209 Cal.App.2d 780, 792-793 [26 Cal.Rptr. 348] .); § 6303.) 
 
B.  Exemption Burden.  
 
 "[I]t shall be presumed that all gross receipts are subject to tax until the contrary is 
established. The burden of proving that a sale of tangible personal property is not a sale at retail 
is upon the person who makes the sale ... " (§ 6091.) "Exemptions from taxation must be found 
in the statute." (Market St. Ry. Co. v. Cal. St. Bd. of Equal. (1953) 137 Cal.App.2d 87, 96 [290 
P.2d 201.]) "The taxpayer has the burden of showing that he clearly comes within the 
exemption." (Standard Oil Co. v. St. Bd. of Equalization (1974) 39 Cal.App.3d 765, 769 [114 
Cal.Rptr. 571].)  
 
C.  Prescription Medicines.  
 
Section 6369, interpreted and implemented by Title 18, California Code of Regulations, section 
1591, provides that sales of medicine, when prescribed and sold or furnished under certain 
conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or use tax. (Reg. 1591(a).) 
Subdivision (b) (1) defines "medicine" to "mean and include any substance or preparation 
intended for use by external or internal application to the human body in the diagnosis, cure, 
mitigation, treatment, or prevention of disease and which is commonly recognized as a substance 
or preparation intended for such use." However, Regulation 1591(c) (2) adds that "medicines" do 
not include "articles which are in the nature of splints, bandages, pads, compresses, supports, 
dressings, instruments, apparatus, contrivances, appliances, devices, or other mechanical, 
electronic, optical or physical equipment or article or the component parts and accessories 
thereof." (Sales and Use Tax Regulations are Board promulgations which have the force and 
effect of law.) As a rule, then, items used to diagnose a condition or to apply medicine or 
treatment to the patient are not considered to be medicines. 
 
 Regulation 1591(b) does provide that certain items which might otherwise be considered 
as being devices, etc., are defined as "medicines." Subdivision (j), which interprets and 
implements section 6369(g), provides that tax does not apply to sales of any appliances and 
related supplies necessary as the result of any surgical procedure by which an artificial opening 
is created in the human body for the elimination of natural waste. The term "appliances" and 
"related supplies" includes kidney dialysis machines, and the tubing, pumps, blood sets, fistula 
sets, and shunts used in conjunction with such machines. 

 



 

 
 You cite section 6369.1 in your letter. This statute is interpreted and implemented by 
Regulation 1591 as follows:  

“(a) GENERAL. Tax applies to retail sales of drugs, medicines, and other tangible 
personal property by pharmacists and others except as follows: 
  
Tax does not apply to sales of medicines for the treatment of a human being which 
medicines are:  

* * * 
(b) hemodialysis products supplied on order of a licensed physician to a patient by a 
registered pharmacist or by a manufacturer, wholesaler, or other supplier authorized by 
Section 4050.7 or 4227 of the Business and Professions Code to distribute such products 
directly to hemodialysis patients."  

 
 It is critical to recognize that section 6369.1 does not enlarge the class of items which 
may be exempt from tax. To qualify for exemption under section 6369.1, a particular item must 
be a "medicine" within the meaning of section 6369. The change which section 6369.1 made in 
the law was to enable hemodialysis patients to acquire such medicines free of tax from 
manufacturers and distributors rather than having to get them from a pharmacy.  
 
D.  Tax Consequences.  
 
 We do not agree that the CEPRATE System is a hemodialysis system within the meaning 
of Regulation 1591(j). As you describe it, the primary purpose of the system is to remove stem 
cells from the body of the patient prior to chemotherapy and to return those cells to the patient. 
We have previously examined similar systems and have concluded that they are not used in 
conjunction with artificial openings surgically created in the human body for the elimination of 
natural waste. Rather, they are an instrument for administering treatment to a patient excluded 
from the definition of ~medicine" under Regulation 1591(c) (2). As a result, sales of this item 
will be subject to tax when it is sold for use in California.  
 
 As noted above, our files indicate that X------------------ is not registered with the Board 
to pay sales tax or collect use tax. If X-------------- is (or will be at such time as the systems are 
sold here) engaged in business in California, it will be, as also noted above, required to collect 
California use tax from its customers. It will be "engaged in business" in California if it has an 
office or an agent here. (§ 6203(a) & (b).) It will be "engaged in business" here if it leases the 
CEPRATE System here as well.  
 
 For your information, I have included a copy of Regulation 1591. I hope the above 
discussion has answered your question. If you need anything further, please do not hesitate to 
write again 
 

Sincerely, 
 
 
John L. Waid 
Senior Tax Counsel 

JLW:sr 
Enclosure: Reg. 1591 
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