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January 25, 1996 
 
 
 
 
 
 
Dear X----------------------, 
 
 This is in response to your letter dated December 6, 1995, regarding the application of tax 
to the sale of an item called the "Broach" to hospitals in California, You state that the "Broach" is 
used to ream out bone so that an artificial hip joint can be implanted in a patient.  
 
DISCUSSION  
 
 Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by the gross receipts, unless the sale is specifically exempt trom taxation by statute. (Rev. & Tax. 
Code § 6051.) When sales tax does not apply, use tax, measured by the sales price, applies to the 
use of tangible personal property purchased trom a retailer for the storage, use, or other 
consumption in California, unless the use is exempt trom taxation by statute. (Rev. & Tax. Code 
§§ 6201, 6401.)  
 
 Revenue and Taxation Code section 6369, as explained in Sales and Use Tax Regulation 
1591, provides that the sales of medicine, when prescribed and sold or furnished under certain 
conditions for the treatment of a human being, are exempt trom sales or use tax. (Reg. 1591(a) 
(copy enclosed).) Thus, there are two components to this exemption: (1) the item being sold must 
be a "medicine;" and (2) the sale of the "medicine" must be under certain conditions.  
 
 Subdivision (b)( I) of Regulation 1591 defines "medicines" as any substance or 
preparation intended for use by external or internal application to the human body in the 
diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is commonly 
recognized as a substance or preparation intended for such use. However, "medicines" do not 
include articles which are in the nature of splints, bandages, pads, compresses, supports, 
dressings, instruments, apparatus, contrivances, appliances, devices. or other mechanical, 
electronic, optical or physical equipment or article or the component parts and accessories 
thereof. (Rev. & Tax. Code § 6369(b).) Thus, as a general rule, devices used to diagnose a 
condition or to apply medicine or treatment to the patient are not medicines for purposes of the 
exemption.  



 
 Regulation 1591 (b) does provide that certain items which might otherwise be considered 
as being devices are nevertheless defined as "medicines." Regulation 1591 (b)( 4) includes as 
"medicines" orthotic devices, or their replacement parts, designed to be worn on the person of the 
user as a brace, support, or other correction for the body structure. Additionally, Regulation 1591 
(b)( 5) defines medicines to include prosthetic devices, or their replacement parts, designed to be 
worn on or in the person of the user to replace or assist in the functioning of a natural part of the 
human body. However, the "Broach'; is not designed to be worn on or in a person and does not 
serve to support a body structure, replace a part of the human body, or assist in the functioning of 
a natural part of the human body. Therefore, the "Broach" does not fall within the definition of 
medicine and its sale is thus subject to tax. 
 
 If you have any further questions, please feel tree to write again. 
 

Sincerely, 
 
Sophia H. Chung 
Staff Counsel 

 
SHC:rz 
Enclosure: Regulation 1591 
 
Cc: X------------ District Administrator 
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