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---  

 

 

 Re: Ameri-Glide Stairway Lift 

 

Dear --- 

 

I am responding to your letter to me which the Legal Division received on November 26, 

1991.  You have asked whether your purchase of the above device was subject to sales tax. 

 

In your letter, you describe your problem as follows: 

 

“Enclosed is a prescription for and brochure for the stairway lift we have had to 

purchase for my husband to get to the 2
nd

 level of our home.  He has suffered a 

stroke and is paralyzed on one side.  He is unable to walk and we have no bathing 

facilities or bedroom on the main level of our home.” 

 

OPINION 

 

A. Prescription Medicines 

 

Revenue and Taxation Code Section 6369, interpreted and implemented by Title 28, 

California Code of Regulations, Regulation 1591 provides that sales of medicines, when 

prescribed and sold or furnished under certain conditions for the treatment of a human being, are 

exempt from sales or use tax.  (Reg. 1591(a).)  Subdivision (b)(1) of Regulation 1591 defines 

“medicines” to “mean and include any substances or preparation intended for use by external or 

internal application to the human body in the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention 

of disease and which is commonly recognized as a substance or preparation intended for such 

use.”  However, Regulation 1591(c)(2) adds that “medicines” do not include “articles which are 

in the nature of splints, bandages, pads, compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, 

contrivances, appliances, devices, or other mechanical, electronic, optical, or physical equipment 

or article or the component parts and accessories thereof.” (Regulations are Board promulgations 

that have the force and effect of law.  Further statutory citations are, unless otherwise stated, to 

the Revenue and Taxation Code.)  As a general rule, then, items used to diagnose a condition or 

to apply medicine or treatments to the patient are not considered to be medicines. 

 

Regulation 1591(k) interpreting and implementing Section 6369.2, does provide that tax 

does not apply to sales of crutches, quad canes, wheelchairs, canes, and walkers and replacement 
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parts for these devices when sold to an individual for the personal use of that individual as 

directed by a licensed physician. 

 

B. Tax Consequences 

 

We understand that the stairway lift which your family has purchased is prescribed by a 

doctor due to your husband’s limited mobility, which is the purpose of the devices listed in the 

above exemption.  Unfortunately, the legislature did not enact a generic exemption for such 

devices but rather exempted specific items.  Stairway lifts were not included.  When a statute 

providing an exemption lists specific items, the Board may not exempt items that are not on the 

list.  Regretfully, we must conclude that sales of stairway lifts are subject to tax. 

 

For your information, I have enclosed a copy of Regulation 1591.  I hope the above 

discussion has answered your question.  If you need anything further, please do not hesitate to 

write again. 

 

Sincerely, 

 

 

 

John L. Waid 

Tax Counsel 
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Enclosure: Regulation 1591 


