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       October 17, 1990 
 
 
 
 
--- --- --- 
--- --- --- 
--- --- --- 
 
 
Dear ---: 
 

Your letter of July 25, 1990 to Mr. D. J. Hennessy has been referred to the undersigned for 
reply.  You have raised several questions as a result of the court’s decision in Purdue Frederick v. 
State Board of Equalization, 218 Cal.3d 1020 (1990). 

  
Before answering your questions specifically, we would like to provide you with a general 

analysis of the court’s decision in this matter. 
 
In the Purdue Frederick decision, the California Court of Appeals found that Betadine 

Surgical Scrub (Betadine) is an antiseptic, microbicidal, sudsing skin cleanser distributed and sold 
to hospitals for preoperative use on patients, preoperative scrubbing by doctors, nurses and other 
operating personnel, and for hand cleansing by hospital personnel caring for and treating patients 
was a “medicine” within the meaning of Revenue and Taxation Code section 6369 and Sales and 
Use Tax Regulation 1591.  The Board’s position in the case was that Betadine comes within the 
definition of the term “medicine” only when it was applied directly to patients.  The court disagreed 
and found that the Board’s definition of the words “treatment of patients” was too narrow.  It 
concluded that when a substance such as Betadine “is applied by hospital personnel to their own 
bodies it is undeniable that its germicidal effects benefit the patient and constitutes a critical 
component of the patient’s treatment.”  The court placed great weight on the different wording 
found in section 6369(a)(2) which exempts medicines “furnished by a licensed physician and 
surgeon, dentist or podiatrist to his or her own patient for treatment of the patient to section 
6369(a)(4) which employs the broader term “human being” evidencing, according to the court, “a 
legislative intent to expand the exemption in a health facility context.”   
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Finally, the court observed that the Board has also found the following non-prescription 
items to be exempt medicines when applied to patients in a hospital setting: baby powder and 
lubricating jelly (BTLG Anno. 425.0180), Diaperene powder, baby oil and ethyl alcohol 
(BTLG  Anno. 425.0320), rubbing alcohol (BTLG Anno. 425.0780), enema preparations 
(BTLG Anno.425.0380) and vitamins (BTLG Anno. 425.0940).   

 
Sales and Use Tax Regulation 1591(a) currently provides, as follows: 
 
“Tax applies to retail sales of drugs, medicines, and other tangible personal 
property by pharmacists and others except as follows:” 
 
“Tax does not apply to sales of medicines for the treatment of a human being 
which medicines are: 
 

“(1) prescribed for the treatment of a human being by a person 
authorized to prescribe the medicines, and dispensed on 
prescription filled by a registered pharmacist in accordance with 
law, or 
 
“(2) furnished by a licensed physician and surgeon, dentist1 or 
podiatrist to his own patient for treatment of the patient, or  
 
“(3) furnished by a health facility for treatment of any person 
pursuant to the order of a licensed physician and surgeon, dentist 
or podiatrist, or 
 
“(4) sold to a licensed physician and surgeon, dentist, podiatrist 
or health facility for the treatment of a human being, or 
 
“(5) sold to this state or any political subdivision or municipal 
corporation thereof, for use in the treatment of a human being; or 
furnished for the treatment of a human being by a medical facility 
or clinic maintained by this state or any political subdivision or 
municipal corporation thereof, or 
 
“(6) in the case of  hemodialysis products supplied on order of a 
licensed physician and surgeon to a patient by a registered 
pharmacist or by a manufacturer, wholesaler, or other supplier 
authorized by Section 4050.7 or 4227 of the Business and 
Professions Code to distribute such products directly to 
hemodialysis patients.”  (Footnote omitted.) 
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The general definition of the term “medicines” is found in Regulation 1591(b) which 

provides: 
 
“‘Medicines’ mean and include any substance or preparation intended for use by 
external or internal application to the human body in the diagnosis, cure, 
mitigation, treatment or prevention of disease and which is commonly recognized 
as a substance or preparation intended for such use.”   
 

The remainder of the items listed in Regulation 1591(b) are specific exemptions provided by the 
Legislature. 

 
We are of the opinion that no amendments are needed to Regulation 1591 as a result of the 

court’s decision in Purdue Frederick.  The court did not change the definition of the term 
“medicines.”  It merely expanded the Board’s previous interpretation of what constitutes the 
treatment of a human being within the context of a hospital/health facility.  Under the court’s view, 
an item must still be a substance or preparation” and there must be a causal connection between its 
use and the treatment of a human being.   

 
The practical result is that in addition to “Betadine,” other substances and preparations such 

as lubricating jelly and rubbing alcohol might also be considered exempt when applied by hospital 
personnel for use on patients.  However, it does not appear that there are many items which would 
appear to meet the test of (1) a substance or preparation, which (2) is applied by hospital personnel 
and constitutes a critical component of the patient’s treatment. 

 
Briefly summarized, your reading of the case is: 
 
“1. a medicine, if meeting the definition of Section 6369 (b), need not be 
applied to a patient specifically,  
 
“2. but merely to a person [Section 6369(a)(4)] for the prevention of disease, 
 
“3. when sold to, or purchased by, a health facility.” 
 
Further, you note the court concluded that the “medicine” need not be a “prescription” 

medicine to meet the conditions of the section, only that “there is a medical necessity and required 
procedure commonly recognized and required by hospitals of their (surgical) personnel.  

 
Working from the above concepts, you have looked at a broad range of products which 

seem to meet the following criteria: 
 
“A. sold to or purchased by health facilities, 
 
“B. applied internally or externally to the human body, 
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“C. mitigates or prevents disease, and  
 
“D. (commonly) recognized substance or preparation intended 
for that use.” 

 
Additionally, you have checked the definitions of the words “substance” and “preparation” and 
found that there is nothing implicit in either word suggesting a product’s essential nature.  You have 
presented the Webster’s definitions of the terms preparation, medicinal, and substance.   

 
Your conclusion is that the terms substance and preparation may be interpreted more 

broadly, rather than narrowly, in this context.  That is, the words substance or preparation are 
limited more by the manner in which the code excludes specific items from the definition of 
medicines than by a limitation implicit in the terms themselves.   

 
Finally, you ask that we consider the definition for application, as in “external or internal 

application: Act of laying on or administering.”  Laying on is viewed as applying or spreading on a 
surface while administering is defined as applying as a remedy.  Therefore, the word application 
does not appear restrictive with regard to a specific type or form of product. 

 
Your specific questions and our answers follow: 
 

Question:  Are protective products worn by hospital personnel such as exam gloves, surgical 
gloves, surgical hoods, beard covers, masks, face shields, gowns, smocks, shoe covers, pants, 
shirts, and head coverings exempt from tax as a result of this decision? 

 
You note by way of explanation that all of the above products are worn by personnel either; 

“to prevent contact with a patient’s diseased or infected bodily fluids, waste or body parts to prevent 
the transmission of disease to the hospital employee, or to avoid bringing germ-laden personnel into 
contact with patients in order to prevent transmission of disease or infection to the patient.”   

 
With regard to the above items, you ask that we consider the following questions:  
 
“1. How broadly should the term ‘personnel’ be defined?  Would these 
same product worn by food service employees, floor nurses and orderlies 
be non-taxable as well? 
 
“2. If re-usable body coverings are purchased by the health facility and 
laundered by the facility or its contractor, are re-usable body coverings 
non-taxable as well as disposable products? 
 

Question:  Are protective products worn by patients and guests such as gowns, masks, shoe 
coverings, head coverings, and surgical drapes exempt from tax as a result of this decision? 
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By way of explanation, you note that all of the above items are worn by the patient: “to keep 
infection-breeding germs away from the patient, or to prevent guest contact with a patient’s diseased 
or infected bodily fluids, waste or body parts to prevent transmission of disease to the guest, or to 
avoid bringing germ-laden guests into contact with patients in order to prevent transmission of 
disease or infection to the patient.” 

 
Surgical drapes are laid on or affixed to the patient during surgery to keep the surgical area 

clean, free of debris and separated from other parts of the patient’s body which have not received 
full antimicrobial treatment to prevent transmission of disease and infection. 

 
You have asked that we consider that with regard to the above items if re-usable body 

coverings are purchased by the health facility and laundered by the facility or its contractor, are re-
usable body coverings non-taxable as well as disposable products? 

 
Answer:  We are of the opinion that none of the above listed items are considered “a substance or 
preparations” as that term is used in Revenue and Taxation Code section 6369.  We disagree 
with your expansion of the term “substance or preparation” to include any particular kind of 
matter.”  This expansion is not logical in light of the Legislature’s further definition of the term 
“medicines” which specifically excludes “[a]rticles which are in the nature of splints, bandages, 
pads, compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, contrivances, appliances, devices 
or other mechanical, electronic, optical or physical equipment or article or the component parts 
and accessories thereof,” and Regulation 1591 which provides that: “‘Medicines’ does not 
include arch supports, cervical pillows, exercise weights (boots or belts), hospital beds, 
orthopedic shoes and supportive devices (unless an integral part of a leg brace or artificial leg), 
plastazote inserts, plastazote shoes, plastic shoes (custom or ready-made) sacro-ease seats, shoe 
modifications, spenco inserts, traction units, (other than those fully worn on the patient), 
thermophore pads, nor foot orthoses.”   

 
The Purdue Frederick decision did nothing to change the definition of the term “medicines” 

or the exclusions the Legislature has previously determined.  Your interpretation completely ignores 
this distinction.  Our opinion is buttressed by the court’s comment in Purdue Frederick which lists 
other similar “substances and preparations” such as lubricating jelly and ethyl alcohol. 

 
Question:  Are impregnated sponges and applicators exempt from tax under this decision? 

 
You note that many of the vendors that sell antimicrobial surgical scrub products also sell 

preimpregnated sponges and/or applicators which, when brought in contact with water, lather up for 
scrub use or contain enough antimicrobial material to be used without water.  Previously, similar 
products have been viewed as exempt when sold to hospitals and used on patients.  Following the 
decision of the court, you trust that these products used on hospital personnel are also exempt.  Is 
this correct? 
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Answer:  Yes, we are of the opinion that a sponge impregnated with antimicrobial material 
would be considered an exempt medicine when sold to hospitals for use on patients or for use by 
hospital personnel in their treatment of a human being.   

 
Question:  You have generally concluded that numerous other products, such as instrument 
sterilizing agents, antimicrobial janitorial supplies, isolation laundry bags, etc., do not meet the 
conditions of the court’s finding as the products are not applied to the human body.  You would 
like to know if this is true. 
 
Answer:  Correct.  We do not find the necessary causal connection between the use of these 
products and the treatment of the human being.   

 
If you have further questions concerning this matter, please write this office again. 
 

Very truly yours, 
 
 
 
Mary C. Armstrong 
Senior Tax Counsel 
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