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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

November 26, 1979  

Dear REDACTED TEXT:  

This is in response to your telephone inquiry of November 20, 1979. Your inquiry 
was in response to our letter of October 16, 1979 concerning the correct application of tax 
to REDACTED TEXT’s purchase of certain medical devices, specifically items which 
are exempt from tax pursuant to Revenue and Taxation Code Section 6369.2.  

Section 6369.2 provides that wheelchairs, crutches, canes, quad canes and walkers 
are exempt from tax when they are sold to an individual for the personal use of that 
individual as directed by a physician.  

At REDACTED TEXT when a physician determines that a patient needs one of 
the above listed devices, he will write an order for the equipment. A duty nurse will then 
order the equipment from a vendor. The vendor bills you for the property and payment is 
made either by REDACTED TEXT or by Medicare. You wish to know if your purchases 
in this manner entitle REDACTED TEXT to the exemption provided for in Revenue and 
Taxation Code Section 6369.2.  

We are of the opinion that wheelchairs, crutches, canes, quad canes and walkers 
ordered in the manner you describe can be considered to be purchased by an individual 
for his own use at the direction of a physician, and therefore exempt from tax under 
Section 6369.2.* 

*"See now also Regulation 1591.2(c)" Note added by SPJ 3/15/02  

The fact that payment for the equipment is made by either REDACTED 
TEXT or Medicare does not cause the exemption to be lost.  

If you have further questions concerning this matter, please write or call this 
office.  

Very truly yours,  

Mary C. Armstrong  
Staff Counsel  

Retyped 8/12/03 by Debbie Self  
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