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Subject: REDACTED TEXT

This is in reply to your March 20, 1985 memo regarding the application of tax to charges 
by REDACTED TEXT for negative retouching.  Your audit staff discovered the charges during 
an audit of REDACTED TEXT. 

You noted that REDACTED TEXT’s customers include in-state and out-of-state 
customers consisting of camera shops, portrait studios, and photographers.  Inasmuch as 
photographers are considered as the consumer of the negatives which are used to make 
photographs, the auditor has asserted tax on REDACTED TEXT’s charges for negative 
retouching.   

REDACTED TEXT has taken the position that its charges are nontaxable charges for 
resale and bases its contention on an article published in The Wedding Photographer, a trade 
journal.  The article reports that an attorney who specializes in wedding photography believes 
that, under the Copyright Act of 1978, “the customer is the ‘owner’ of the negatives except if 
there is an agreement to the contrary.  The photographer, however, has the right to retain 
possession and custody of the negatives.”   

We understand that the article’s reference to the Copyright Act of 1978 is to Title 17 of 
the United States Code as generally revised by P.L. 94-553, effective January 1, 1978.  The 
article is apparently referring to Title 17, U.S. Code, Section 201, subdivision (b), which 
provides: 

“In the case of a work made for hire, the employer or other person for whom work 
was prepared is considered the author for purposes of this title, and, unless the 
parties have expressly agreed otherwise in a written instrument signed by them, 
owns all of the rights comprised in the copyright.”   

Under the law, the “work for hire doctrine” applies when the relationship of the parties is 
that of the employer-employee, and it is equally applicable where the creator of the work is an 
independent contractor.  (Bernstein v. Universal Pictures, Inc., 379 Fed.Supp. 933.)  Therefore, 
we agree that, under the Copyright Law, when a photographer takes a picture of a customer, the 
customer obtains a copyright interest in the image embodied on the photographer’s film.  
However, Title 17, U.S. Code, Section 202 provides that: 
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“Ownership of a copyright, or of any of the exclusive rights under a copyright, is 
distinct from ownership of any material object in which the work is embodied.  
Transfer of ownership of any material object, including the copy or phonorecord 
in which the work is first fixed, does not of itself convey any rights in the 
copyrighted work embodied in the object; nor, in the absence of an agreement, 
does transfer of ownership of a copyright or of any exclusive rights under a 
copyright convey property rights in any material object.”   

The legislative history to P.L. 94-553 explains that: 

“The principle restated in section 202 is a fundamental and important one: that 
copyright ownership and ownership of a material object in which the copyrighted 
work is embodied are entirely separate things.  Thus, transfer of a material object 
does not of itself carry any rights under the copyright, and this includes transfer of 
the copy or phonorecord -- the original manuscript, the photographic negative, the 
unique painting or statute, the master tape recording, etc. -- in which the work was 
first fixed.  Conversely, transfer of a copyright does not necessarily require the 
conveyance of any material object.   

(5 U.S. Code and Congressional Administrative News 1976, p. 5739.)  

It is our opinion that, for sales tax purposes, the fact that the customer obtains an 
intangible copyright interest in the image of a negative, when the customer’s image is 
reproduced on the negative, does not transfer ownership of the tangible personal property to the 
customer.   

Therefore, it is our opinion that, sales tax generally applies to REDACTED TEXT’s sale 
of negative retouching in California.  Tax does not apply to REDACTED TEXT’s sales or 
retouching to out-of-state photographers where REDACTED TEXT retouches such negatives  
and does not use the negatives to make prints prior to shipping the negatives out-of-state in 
accordance with Section 6396, Revenue and Taxation Code.  On the other hand, where 
REDACTED TEXT does use the negatives to make prints in California prior to shipping the 
negatives out-of-state, sales tax applies to REDACTED TEXT’s sale of the retouching.   

We hope this answers your question, however, if you need further information, feel free 
to write again.   
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