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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6450 

September 24, 1991 

REDACTED TEXT 

Dear REDACTED TEXT: 

This is reply to your August 6, 1991 letter regarding the application of sales tax to sales 
of photographs to you to use in publishing two yearly catalogs of shoes. 

You note that the photographer is simply a man with a camera.  He provides only a 
studio, film, and camera.  Out of approximately 100 photographs taken by the photographer, only 
15 are ultimately used in the catalog.  The remainder are taken for light placement or test shots.  
The photographer maintains that tax applies to his entire charge to you.  You asked for our 
opinion. 

The photographer is correct that tax applies to the total charge for the photographs.  Sales 
tax applies to the total gross receipts of the retail sales of retailers.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  
The term “gross receipts” is defined to mean the total amount of the sale price of the retail sales 
of retailers without any deduction on account of the cost of the materials used, labor, or service 
cost, losses, or any other expense.  (Rev. & Tax. Code § 6012, subd. (a).) 

Although the photographer’s charge to you includes a charge for many photographs 
which are not used, the Sales and Use Tax Law requires the photographer to include in the 
taxable measure of his sale the entire gross receipts he receives for making the sale. 

We hope this answers your question; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 
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