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November 4, 1993 
 
 
 

Re: X------------------------ 
 
Dear X------------------, 
 

 This is in response to your letter of July 2, 1993 in which you request clarification 
of the application to tax in specified circumstances. Each of your examples is recited below 
followed by our analysis.  

 
Sales and Use Tax Law Generally  

 
Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers measured by 

their gross receipts from retail sales of tangible personal property. Although the sales tax is 
imposed upon the retailer, the retailer may collect sales tax reimbursement (usually itemized on 
the invoice as "sales tax") from the purchaser if the contract of sale so provides. (Civ. Code § 
1656.1.) When the sales tax does not apply, Revenue and Taxation Code section 6201 imposes a 
use tax on the storage, use or other consumption of tangible personal property in this state. (Rev. 
& Tax. Code § 6401.)  

 
A "retail sale" or "sale at retail" means a sale for any purpose other than resale in the 

regular course of business in the form of tangible personal property. (Rev. & Tax. Code § 6007.) 
A purchaser who purchases property for resale in his or her regular course of business may issue 
the seller a resale certificate. If timely taken in good faith from a person who is engaged in the 
business of selling tangible personal property and who holds a California seller's permit, the 
resale certificate relieves the seller from liability for the sales tax and the duty of collecting the 
use tax. (Regulation 1668 (copy enclosed).) 
 

Application of Tax to Specific Transactions  
 

"(a) Our customer selects a photo, makes a reproduction of it, and incorporates the 
reproduction into a product that he then sells to his client. My understanding in this case 
is that we cannot accept a resale certificate because our customer is considered to have 
‘consumed’ our photo rather than resold it. Is this interpretation correct?"  
 
Generally, tax applies to sales of photographs. (Regulation 1528 (copy enclosed).) If the 

actual photograph purchased by your customer will be resold to the client prior to any use by 
your customer or if it will be incorporated into the property produced by your customer who then 
resells that property, then your customer can purchase the property ex-tax by issuing a resale 
certificate. If, instead, the customer makes any use of the photos prior to resale, such as copying 
the photographs, your customer is using the photos and may not purchase them for resale. Your 



 

facts state the customer reproduces, or uses, the photo prior to reselling it; thus, your 
interpretation is correct.  
 

"(b). Our customer selects a photo and purchases the reproduction rights from us but does 
not actually reproduce it. Instead, he charges his clients a fee for his services which 
include providing his client with our photo. His client then reproduces the photo. In this 
case, may we accept a resale certificate from our customer?"  

 
Under these facts, you are selling the photo to your client who then resells it prior to any 

use. In this case, you may accept a resale certificate.  
 
"(c) Our customer is looking for a photo for his client to reproduce. However, suppose 
our customer does not find the right photo and instead of billing him for reproduction 
rights, we instead bill him a service fee to cover our research costs. Our customer charges 
his client an amount which includes what he had to pay for our service fee. Can we 
accept a resale certificate from our customer?"  
 
A resale certificate is provided by the purchaser where the purchaser intends to resell the 

tangible personal property acquired. Under these facts, you have not sold any tangible personal 
property to your customer and therefore no tax applies to your research charge. Since you are not 
selling tangible personal property to your customer, there is no reason for your customer to 
provide you with a resale certificate even though the customer may include this charge in the bill 
to his client.  
 

If you have any further questions, please do not hesitate to write again.  
 

Sincerely, 
 
 
Ms. Sukhwinder K. Dhanda 
Staff Counsel 
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