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Dear X------------------, 
 
 This is in response to your letters of February 23 and May 5, 1971, which were referred to 
the undersigned for reply. 
 
 We apologize for the delay in answering your inquiry and for the inconvenience caused you 
in revising your billing procedure. 
 
 You inquire as to whether the entire selling price, or only the film portion, is subject to the 
California sales tax when black and white microfilm is sold with processing and billed at one price.  
If the entire selling price is subject to tax, when billed at once price, you further inquire whether the 
processing would be exempt if separately stated. 
 
 Retail sales of black and white microfilm sold without processing are subject to the 
California sales and use taxes unless sold for resale. 
 
 Retail sales of black and white micro film sold with processing and billed at one price are 
subject to the California sales and use taxes on the entire selling price. 
 
 In response to your specific question, the entire selling price is taxable when microfilm is 
sold with processing, even though the processing charge is billed separately.  Our inquiries on 
microfilm processing have revealed that in normal procedures the raw microfilm used for recording 
pictures is the same microfilm return to the customers as the finished product.  Such processing of 
customer-furnished property constitutes fabrication labor and is taxable under section 6006(b) of the 
Sales and Use Tax Law, regardless of the method of billing.  Therefore, we cannot agree with your 
statement that “…sales of the service of processing black-and-white microfilm are not subject to 
tax.”  On the contrary, all processing of microfilm for a consumer, regardless of the billing method, 
is subject to the tax. 
 
 We believe the confusion in this area results from a misunderstanding of Ruling 23 (18 
California Administrative Code 1933, copy enclosed), which provides in part (b): 
 
 “Tax applies to charges for printing pictures or making enlargements from negatives 
furnished by the customer but not to charges for developing the negatives if such charges are 
separately stated.” (Emphasis added.) 
 
This exclusion from tax of separately stated development charges applies only when the 
development involves the use of a separate positive and negative.  When the processing involves 



either the reverse processing method or microfilm, the entire charge is taxable, no matter how billed.  
Reverse processing and the processing of microfilm are within section 6006 (b) which defines a 
“sale” to include: 
 
 “The producing, fabricating, processing, printing or imprinting of tangible personal property 
for a consideration for consumers who furnish either directly or indirectly the materials used in the 
producing, fabricating, processing, printing or imprinting.” 
 
 We call your attention to the fact that ruling 23, referred to above, is now being revised.  On 
May 7, 1971, we distributed to interested parties a copy of proposed regulation 1528 (the regulation 
which will supersede ruling 23).  This proposed regulation provides that, “Tax applies….to charges 
for developing negatives….”  It would be immaterial to the application of the tax that the charges 
for developing might be separately stated.  We are enclosing for your review a copy of the 
regulation as proposed.  Your comments would be welcome. 
 
Very truly yours, 
 
Donald J. Hennessy 
Legal Counsel 
 
DJH:kc 
Enclosures 
Bcc: Out-of-State – District Adm. 
 New York
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