
   

 

 
 
 

 
 

  
 
 
 
 

  
 
 
 

 
 
  

 

 

 
 
 

 
 

 
 

   

State of California Board of Equalization 
Legal Division (MIC:82) 

410.0900M e m o r a n d u m 

To :	 Mr. Dennis Fox, Supervisor Date:  June 22, 1995 
Audit Evaluation and Planning Section 

From :	 Kelly W. Ching Telephone:  (916) 322-2976 
Staff Counsel CalNet 492-2976 

Subject:	 Business and Professions Code Section 16102 

This is in response to your memorandum dated March 29, 1995 in which you ask whether 
Business and Professions Code section 16102 provides an exemption from sales or use taxes. 
You state: 

“An unregistered seller in Hayfork (Trinity County) was investigated by our 
Redding Branch Office and cited this section as the reason why she is not 
required to hold a seller’s permit nor charge/collect sales tax.” 

Business and Professions Code section 16102, the “veteran’s exemption,” provides:  

“Every soldier, sailor or marine of the United States who has received an 
honorable discharge or a release from active duty under honorable conditions 
from such service may hawk, peddle and vend any goods, wares or merchandise 
owned by him, except spirituous, malt, vinous or other intoxicating liquor, 
without payment of any license, tax or fee whatsoever, whether municipal, county 
or State, and the board of supervisors shall issue to such soldier, sailor or marine, 
without cost, a license therefor.” 

This section has been interpreted to apply to business license fees only.  As Staff Counsel 
Donald Fillman explained in his July 20, 1994 memorandum to District Principal Compliance 
Supervisor Richard Martin, some confusion may exist because a comma appears between the 
words “license” and “tax.” If the comma were removed, the section would read “without 
payment of any license tax or fee,” and it would be clear that the words “tax” and “fee” both 
modify the word “license.” 

In a court case concerning the interpretation of section 16102, the California Court of 
Appeal held that the comma between the words “license” and “tax” was insignificant.  (Brooks 
v. County of Santa Clara (1987) 191 Cal. App.3d 750, 756.) The court noted that there was no 
comma in the phrase in the 1901 enactment, and it assumed that insertion of the comma in 
section 4041.14 (which was a predecessor to section 16102) was inadvertent. Id. 
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The veteran’s exemption set forth in section 16102 applies only to business license fees 
and other business license charges; its application does not extend to state sales taxes.  If the 
taxpayer is required to hold a seller’s permit as provided in Revenue and Taxation Code 
section 6066, the “veteran’s exemption” provided in section 16102 of the Business and 
Professions Code does not exempt her from that requirement.  Since there is no fee for a seller’s 
permit, section 16102 is not relevant to the issuance of a seller’s permit to a veteran. 

If you have further questions, please feel free to write again. 

KWC:cl 

cc: Santa Rosa District Administrator 


