
 
 410.0280 STATE OF CALIFORNIA 
 

 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 

May 27, 1952 
 
 
 

Attention Mr. X--------------, 
 
Gentlemen: 
 
 This in reply to your inquiry concerning the application of sales tax to the 
activities of X-------------------------.  We regret this tardy reply but we apparently mislaid 
your letter.  As we understand the facts this corporation sells packaging materials and 
labels to distributers of “Northwester” brand chicken-pheasant.  Those materials are sol at 
cost plus a 1 cent override on each chicken-pheasant packaged.  The 1 cent override is 
placed in a fund which is used primarily for advertising.  It distributes some advertising 
material to the “Norwester” processors and distributors without additional charge. 
 
 It is our opinion that, for sales tax purposes, the corporation should be regarded as 
selling the packaging material and labels and consuming the advertising pamphlets.  
Pursuant to Sales and Use Tax Ruling 79, copy enclosed, persons engaged in the business 
of selling tangible personal property of a kind normally subject to the sales tax are 
required to hold a seller’s permit even though substantially all or all of their sales are 
otherwise exempt as a result of Ruling 49, copy enclosed.  Sales of nonreturnable 
containers when sold without the contents to persons who place the contents in the 
container and sell the contents together with the container are exempt pursuant to Ruling 
49.  Also as shown by that ruling, the tax does not apply to sales of labels if the purchaser 
affixes them to property to be sold and sells them along with such property.  Accordingly, 
if your client only makes such exempt sales he is required to hold a seller’s permit and 
include such sales on Line 1 of his sales and use tax return but may deduct such sales on 
Line 11 of the return. 
 
 As we understand the facts, the containers, other packaging material and labels 
are being sold at cost plus the 1 cent override.  Inasmuch as your client is apparently 
selling these items he may purchase them ex tax by providing his vendor with resale 
certificates under the conditions and pursuant to the provisions of Ruling 68, copy 
enclosed. 
 
 Inasmuch as it appears that your client is not, in effect, reselling but is consuming 
advertising display material and other advertising matter, your client should purchase 
such material on a tax-paid basis, sales to him being at retail. 
 



 We enclose an application for a seller’s permit and a sample copy of a sales and 
use tax return.  When completed, the application should be submitted to our Sacramento 
office, Room 148, 1020 N street. 
 
 If you have any further questions we shall be happy to endeavor to answer them 
and we assure you that we shall answer more promptly. 
 

Very truly yours, 
 
 
W.W. Mangels 
Assistant Counsel 
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