
                  
                     

 
  

 
 

 
 

     
 
               
 

 
 
 

             
           

 
 

 
 

 
 
 

 
 

 
 

 

 
 

 

 
 

      
 

  

 

 
 

State of California Board of Equalization 
Legal Division-MIC: 82 

M e m o r a n d u m 410.0105 

To :	 Ms. Sally Carter Date: June 12, 1997 
Compliance Planning and Evaluation Section 

From :  Warren  L.  Astleford  Telephone:  (916) 324-2637 
  Senior Tax Counsel CalNet 454-2637 

Subject:	 H--- S--- B---
SR -- XX-XXXXXX 

This is in response to your May 13, 1997 memorandum to Assistant Chief Counsel Gary 
Jugum asking whether H--- S--- B---, --- is required to obtain a new seller’s permit as a result of 
its reorganization from a California corporation to a federally chartered bank.  H--- states that it 
converted its articles of incorporation as a California corporation into a federal charter effective 
June 19, 1995. As of that date, H--- S--- B--- became H--- S--- B---, ---.   

Revenue and Taxation Code section 6066 requires every person desiring to engage in or 
conduct business as a seller inside this state to file an application for a permit with this agency. 
The application shall be made on a form prescribed by the board and shall set forth the name 
under which the applicant transacts or intends to transact business, the location of the place of 
business, and other such information as the board may require.  (Rev. & Tax. Code § 6066.) 
Upon discontinuing or transferring a business, a permit holder shall notify the board and deliver 
its permit to the board for cancellation.  (Reg. 1699(f).) 

We understand that H--- converted to a federal association pursuant to the procedure 
outlined in sections 5701 through 5708 of the Financial Code.  Upon the filing of its federal 
charter with the Secretary of State, H--- ceased to be a state association, immediately became a 
federal association, and was no longer supervised by this state.  (Fin. Code §§ 5705, 5706.) All of 
H---’s property vested in the federal association under its new name and jurisdiction. 
(Fin. Code § 5706.) 

We regard the conversion of H--- from a state to a federal association as the transfer of its 
business pursuant to Regulation 1699(f). This transfer requires H--- (the California corporation) 
to deliver its permit to the board for cancellation. (Reg. 1699(f).) H---, --- is required to obtain a 
new seller’s permit for its operations.  (Rev. & Tax. Code § 6066; Reg. 1699.)  The transfer of 
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property between H--- (the corporation) and H--- --- is not, however, a taxable sale since that 
transfer occurs by operation of law. (Fin. Code §5706; cf. Reg. 1595(b)(3).) 

We do not believe that Financial Code section 5707 precludes this agency from requiring 
H--- to obtain a new permit.  We interpret section 5707 to mean that the newly chartered federal 
association will own all the property previously owned by the state association as if the 
conversion did not take place. This is consistent with our finding that tax does not apply on the 
transfer of property from the state association to the federal association pursuant to Financial 
Code section 5706. This does not mean, however, that the state association did not actually 
transfer its business to a new entity thereby requiring the cancellation of the corporation’s permit 
and the issuance of a new permit to the federal association. 

If you have any further questions, please write again. 

WLA/cmm 

cc: Culver City District Administrator (AS) 


