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 1657.80 Liability of Retailer for Tax Upon Sales Made by Concessionaires Who 

Have Not Obtained Seller’s Permits.  Under Ruling 79, a retailer who leases space 
on his business premises to concessionaires is responsible for the sales tax with 
respect to all operations in such premises, except as to those tenants or 
concessionaires who have obtained seller’s permits from the Board. 3/30/53 

Attention: X------------- 
 
 
Gentlemen: 
 
 This is in answer to your letter of March 24 concerning the liability of your client, 
X-------------, for sales tax on account of sales made by persons to whom X----------- rents 
tables in the yard adjacent to a building owned by X--------------, who conducts auctions 
in the building and makes auction sales of livestock and poultry outside the building.  
You state that some of these tenants hold sellers’ permits and remit the tax with respect to 
their operations but that other tenants do not hold permits.  It is with respect to the 
operations of these tenants that your inquiry relates. 
 
 In your letter you quote from Sales and Use Tax Ruling 79 pursuant to which a 
retailer is liable for the payment of tax measured by receipts from retail sales made in his 
place of business by operations of concessions therein unless the concessionaires obtain 
permits from the Board.  If the tenants in questions are “concessionaires”, we believe 
that, under the ruling, your client is liable for the tax with respect to their operations. 
 
 We do not believe that this Board would have any authority to enter into an 
agreement with your client to pay over to this Board a stated amount as the estimated tax 
which would be due from the business transacted by the tenants in question.  Whether X--
------ is a “concessionaire” within the meaning of Ruling 79 appears to be determinative 
of his liability.  While we do not take the position that a lessor is liable in all cases for the 
sales tax obligations of his lessees, we think that, when a retailer operates a business 
within an area which to all intents and purposes is wholly under his control and permits a 
concessionaire to operate therein, the retailer is responsible for the sales tax with respect 
to all operations in such premises within a reasonable interpretation of Ruling 79. 
 
 The situation at the auction yard, as described to us by X------------------- is such 
that the cost of enforcing each individual tenant or concessionaire to secure a seller’s 
permit is greatly in excess of the tax liabilities of such tenants or concessionaires. 
 
 Under the authority of Section 7051 of the Revenue and Taxation Code this Board 
may prescribe, adopt, and enforce rules and regulations relating to the administration and 
enforcement of the Sales and Use Tax Law.  While any rule or regulation prescribed by 
the Board must, of course, be reasonable and not contrary to law, the Courts have held 
that rule-making bodies such as this Board have a wide discretion in exercising the power 



to classify.  As long as the rule works uniformly upon all persons in a class and the 
classification is based upon some natural or reasonable distinction, the classification is no 
invalid and will not be overthrown unless plainly arbitrary.  (See General Electric 
Company v. State Board of Equalization, 111 A.C.A. 182.) 
 
 The ruling that retailers are liable for the tax liability of concessionaires operating 
on their premises has been consistently applied in all situations appearing to fall within 
the reasonable intendment of the ruling and, upon the basis of the authorities citied, we 
do not believe its application in the instant case is unreasonable or arbitrary or that it 
would not be upheld by the Courts as a reasonable exercise of the rule-making power of 
the Board. 
 

Very truly yours, 
 
E.H. Stetson 
Tax Counsel 

 
EHS:ph 
 
cc:  Fresno – Tax Administrator 
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