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 STATE OF CALIFORNIA 

 

 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 445-8485 

 
 
 July 21, 1989  
 
 
 
 This is in response to your letter of June 9, 1989 to Ms. Cindy Rambo, the Board’s 
Executive Director.   
 

We understand that [M] arranges for the shipment of household goods for all military and 
civilian Department of Defense (DOD) employees located west of the Mississippi River. 
 
 Apparently, [M] does not itself move the goods but, rather, contracts with various private 
household carriers to provide those services.  Recently, the [C], which represents the carriers, 
contacted [M], indicating that many of their members were being assessed tax under the 
California Sales and Use Tax Law for sales of containers and packing materials utilized in 
moving DOD employees’ household goods.  
 
 You stated that for “ease of calculation,” the contracts between [M] and the carriers 
provide that on every shipment the charge for containers and packing materials is based upon the 
hundred-weight of the total shipment.  You state that, “...[t]he reality of this contracting practice 
is that there are occasions where the United States is charged for containers and packing 
materials which it does not receive.”  
 
 Your specific question is: “Is it sufficient that the carriers charge the United States based 
on the hundred-weight of the shipment or must the carrier specifically tally every single 
container and all the packing material used?” 
 
 Before answering your question, we will briefly outline and discuss the relevant legal 
principles and authorities.  “Sale” is defined in part to mean a transfer of title of tangible personal 
property for a consideration (Rev. & Tax. Code S 6006(a)).  “Retail sale” is defined to include a 
sale for any purpose other than resale in the regular course of business (Rev. & Tax. Code 
§ 6007).  “Use” is defined to include the exercise of any right or power over tangible personal 
property incident to its ownership (Rev. & Tax. Code § 6009).  
 
 Generally, unless specifically exempted by statute, a retail sale of tangible personal 
property in California is subject to sales tax (Rev. & Tax. Code § 6051).  One of the exemptions 
of interest to this discussion is the exemption of sales to U. S. Government entities such as [M] 
(Rev. & Tax. Code S 6381).  Under Section 2401 of the Uniform Commercial Code, title to 
goods cannot pass under a contract of sale prior to their identification to the contract and, title 
passes to the buyer and the sale takes place at the time and place at which the seller completes 
his performance with reference to the physical delivery of the goods unless there is an explicit 
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agreement of title passage at an earlier time.  Consistent with section 2401 is Revenue and 
Taxation Code Section 6010.5, which states that the place of sale is the place where the goods 
are physically located at the time the act constituting the sale takes place.   
 
 Regulation 1630 (copy enclosed), with which your letter indicates you are familiar, 
embodies the foregoing legal principles in providing the conditions under which packers, 
loaders, and shippers are considered consumers or retailers of containers or container materials. 
The regulation provides in pertinent part:  
 

“(2) PROPERTY USED AS CONTAINERS OR PARTS OF CONTAINERS OF 
GOODS SHIPPED.  When the shipper is not the seller of the contents, the sale of 
the containers or container materials or parts to the shipper is a taxable retail sale 
unless the shipper expressly contracts with his customer for the sale to his 
customer of the container or container material, making a separate charge 
therefore, with title passing from the shipper to his customer before any use of the 
material is made, and without any understanding or trade custom that the property 
will be returned to the shipper for reuse.  When all of these conditions exist, the 
shipper may purchase the property for resale by giving a resale certificate to the 
supplier of the property.  The sale of the property by the shipper is taxable unless 
exempt as a sale to the United States, as a sale in interstate or foreign commerce, 
or exempt for any other reason.”  

 
 As can be seen, the regulation requires that three conditions must exist in order for a sale 
of containers and container materials to the carriers be considered a non-taxable sale for resale 
with the subsequent exempt retail sale occurring upon the sale of these items to [M].  Those 
conditions are: (1) the carrier expressly contracts with [M] for the sale to [M] of the container or 
container materials with title passing from the carrier to [M] prior to any use of the items; (2) the 
carrier makes a separate charge for the materials, and; (3) there is no understanding or trade 
custom that the container or container materials will be returned to the shipper for reuse.  The 
California Appellate Court has upheld the validity of these provisions of the regulation (Sternoff 
v. State Board of Equalization, 103 C.A. 3d 828).  
 
 Your letter did not include any of the carrier contracts so we cannot comment on whether 
or not pursuant to them the carriers are to be treated as consumers or retailers of the items in 
question.  However, our experience in the past with similarly situated taxpayers has indicated 
that, although the second and third requirements of Regu1ation 1630(b)(2) have been met, the 
first requirement has not.  Our understanding is that the U. S. Government, for reasons not 
known to us, does not wish to accept title to the containers and container material prior to use by 
the carriers in packing and shipping the goods.  
 
 Absent an express title-passing provision in the contract which passes title prior to usage, 
a taxable retail sale occurs upon sale of the containers and container materia1s to the carriers.  
Their utilization of these items in packing and shipping the DOD employees’ goods constitutes a 
use by the carriers inconsistent with a mere holding of the items for resale in the regular course 



 
Mr. --- -. --- -3- July 21, 1989 
  400.0224 
 
 

of business.  Without a title-passage clause, title to the items in question would not transfer to 
[M] until the carrier completed its performance with reference to the physical delivery of the 
goods, i.e., when the DOD employees’ household goods were delivered at destination.  Such 
transfer is never considered to be taxable (whether to the U.S. Government or any other entity) 
since we view the true object of the carrier/ contract to be for moving services, not for the sale of 
tangible personal property.  Pursuant to Regulation 1501 (copy enclosed), property transferred 
incidental to such services is deemed to be consumed by the service provider in rendering its 
services.  
 
 Turning now to your specific question, it would seem that the items in question generally 
would become identified to the contract at the time the carrier commits them to the contract by 
withdrawing them from inventory for utilization on that particular job, notwithstanding the 
pricing mechanism used by the parties (e.g., price based on hundred-weight).  Such withdrawal, 
in our view, satisfies the Uniform Commercial Code identification requirements (See UCC 2501) 
and, assuming the three requirements of Regulation 1630 were met, the sale to the carrier would 
be for resale and the sale to [M] would be an exempt retail sale to the U. S. Government.  The 
carrier would not have to tally every single container and all packing material used on a 
particular job.  
 
 Finally, we note that the following language contained in contract documentation 
executed prior to the packing operation has been accepted by us as sufficient to convey title prior 
to usage by the carrier:  
 

“Customer agrees that title to all packing material passes to customer before any 
use of such material is made.”  
 

 We hope this has answered your questions.  If it has not, or if additional information is 
needed, feel free to contact us again.  
 

Sincerely,  
 
 
 
E. L. Sorensen, Jr.  
Senior Tax Counsel  
 

ELS:jb  
 
cc:  Mr. Gary J. Jugum  
 Mr. Donald J. Hennessy  
 Mr. Glenn A. Bystrom  
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