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 I have considered your inquiry at some length and have discussed the matter with other 
members of our staff.   
 
 The question presented is whether a person engaged in packing individual containers of 
goods for marketing by their resale customers are “packers, loaders, and shippers” therefore 
subject to the separate statement of the price and title requirements of Sales and Use Tax 
Regulation 1630.  
 
 We understand that typically the individual carton or other containers will be supplied by 
the person performing the packaging service (otherwise there is no tax problem).  He not only 
performs the service of packaging the individual goods in containers designed for display or 
ultimate sale but also performs the service of packing a group of individual containers in a 
fiberboard container or other similar container used to ship and store the merchandise prior to its 
ultimate sale.  After the work is performed the goods are either returned to the resale customer or 
held for pickup at his direction.  
 
 The provisions of Regulation 1630 are directed to persons who purchased tangible 
personal property “to be used in containing the goods to be shipped and to preserve, protect and 
contain the goods during transportation.”  While persons engaged in this latter activity package 
goods in containers in the course of performing their services, the activity is clearly directed to 
transportation of the property and not to preparation of the goods for sale.  They are regarded as 
the consumer of the materials utilized in performing this service unless they meet all of the 
requirements for providing a sale of the nonreturnable containers prior to use.   
 
 This taxpayer’s activity seems to be distinguishable in that packing of its goods for 
transportation is merely an incidental part of its function.  Its charge is essentially rendered for 
furnishing an attractive container for the individual items and the actual packaging of the 
property as a final step in the preparation (processing) of the goods for sale.   
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 It is our conclusion that the provisions of Regulation 1630 should not be applied where 
the packing of the goods for transportation is merely an incidental part of the activity.  
Accordingly, unless the principal portion of the activity (more than 50%) involves the cost of 
goods and services utilized to prepare, preserve and protect the goods during transportation, the 
person should not be regarded as a “shipper” subject to the provisions of Regulation 1630.  If the 
predominant function involves the furnishing of individual containers to be resold with the 
property and the service of packaging goods in the containers for purposes of ultimate resale, a 
resale certificate may be accepted to exempt the charge notwithstanding the absence of a separate 
statement and title clause.   
 
 Undoubtedly, a situation will arise in which a packer whose principal function involves 
the preservation, protection and packaging of the goods for transportation purposes will contend 
that it is entitled to the exclusion because it customized shipping containers that remain with the 
property at the time of sale.  A decision will have to be made on a case-by-case basis as to 
whether the customer acquired the service to preserve, contain and protect the goods during 
transport or primarily as a final processing and packaging for the independent purpose of 
marketing the products.   
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