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--- 
 
 Re: Unidentified Taxpayer  
 
Dear Mr. ---: 
 
 This letter is in response to your letter of May 3, 1999 requesting an opinion from the 
Board of Equalization as to whether or not proposed transfers of assets are subject to the 
California sales tax. We apologize for the delay in our response.  Our understanding of the 
transaction you pose in your letter may be summarized as follows: 
  

1. Corporation A, a California corporation that has been in existence for about forty 
years, is a general engineering construction contractor operating in the State of 
California, which is required to and does hold a seller’s permit from the Board.  
Corporation A is owned 100% by shareholder #1.  Corporation A owns real 
property and tangible personal property.  

 
2. Corporation B, incorporated on March 23, 1998 in the State of California, is also 

a general engineering construction contractor operating in the State of California, 
which is required to and does hold a seller’s permit from the Board.  Corporation 
B is owned 60% by shareholder #1, 20% by shareholder #2 and 20% by 
shareholder #3.  Corporation B owns tangible personal property, but owns no real 
property. 

 
3. For valid business reasons, corporation A and corporation B desire to form a joint 

venture and continue the construction operations of both corporations within the 
joint venture.  To accomplish this, substantially all of the assets and liabilities of 
each corporation, excluding the real property owned by corporation A, are to be 
transferred to the joint venture.  In exchange, each corporation will receive an 
interest in the capital and in the profits or losses of the joint venture 
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4. Each corporation’s percentage ownership of the total initial capital of the joint 

venture will be based on the ratio of the final value of the net assets contributed 
by each respective corporation to the total value of the net assets contributed by 
both corporations.  As we understand your example, corporation A will transfer 
tangible personal property and indebtedness with a net value of $3,000,000 and 
corporation B will transfer tangible personal property and indebtedness with a net 
value of $1,000,000. 

 
5. The allocation of the net income or loss of each corporation has yet to be 

determined and will be based on a number of factors, most of which are unrelated 
to the value of the contributed property.  However, you do not believe the issue of 
the percentage allocation of profits and losses will impact the ultimate 
determination of whether or not this proposed transaction is subject to sales tax.   

 
6. Based on the above, we assume that corporation A has 75% interest in the joint 

venture and corporation B has 25% interest in the joint venture. 
 

 You believe that corporation A’s transfer of tangible personal property to the joint 
venture is not subject to tax because corporation A transferred substantially all its tangible 
personal property without a substantial change in ownership. 
 

You believe the same with respect to corporation B, and in your letter you state:   
 
“Turning to corporation B, the stock ownership is not as simple as 

corporation A, but we believe the end result will be the same as corporation A.  
By applying the exact same rules to corporation B, here’s the results.  Corporation 
B transferred tangible personal property with a fair value of $1,000,000.  In 
exchange, corporation B received an ownership interest in the capital of the joint 
venture of $1,000,000.  Looking through corporation B to the shareholders, 
shareholder #1 owns 60%, shareholder #2 owns 20% and shareholder #3 owns 
20% of the outstanding stock of corporation B before and after the transfer.  
Therefore, under Sections 6006.5(b) and 6281, shareholder #1 is considered to 
own 60%, shareholder #2 is considered to own 20% and shareholder #3 is 
considered to own 20%, of the tangible personal property both before and after 
the transfer.  Since each of the three shareholders of corporation B own the exact 
same interest in the tangible personal property both before and after the transfer, 
which collectively equals 100% of the ownership of the property, the real or 
ultimate ownership of the tangible personal property meets the definition of 
‘substantially similar’ referred to in Sections 6006.5(b) and 6281 and further 
defined in Section 1565(b)(2) as being 80% or more unchanged after the transfer. 
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You ask for our opinion on the following three matters: 
 
 “A. Whether or not, under Section 1595(b)(4), the transfer of tangible 

personal property that is subject to any type of liability to a 
commencing joint venture subjects the transfer to California sales 
tax to the extent of the liabilities assumed. 

 
 “B. Whether or not, in the fact pattern presented for corporation A, the 

retention of the real property within corporation A prevents 
corporation A from meeting the requirement that ‘substantially all’ 
of corporation A’s assets be transferred to the joint venture to 
avoid the imposition of the California sales tax on our proposed 
transactions. 

 
 “C. Whether or not, in the detailed fact pattern presented related to the 

ownership of both corporation A and corporation B, [Rev. & Tax. 
Code] sections [6367,] 6006.5[b] and 6281 would exempt the 
transfer of assets from corporations A and B to the joint venture 
from California sales tax because there would be a transfer of 
substantially all of the assets of corporation A and corporation B 
and the real or ultimate ownership of the tangible personal 
property both before and after the transfer would be substantially 
similar as required by, and in accordance with the rules of, both of 
those sections.” 

 
General Discussion: 
 

I initially note that Revenue and Taxation Code section 6596, as interpreted by 
Regulation 1705 (both of which are attached), sets forth the circumstances under which a 
taxpayer may rely on a written response to a written request for an opinion.  In order to come 
within the provisions of section 6596, all relevant facts, including the identity of the taxpayer, 
must be disclosed. You should provide us with the identity of your client (as well as all relevant 
facts) in your initial letter to us if you wish an opinion letter coming within the provisions of 
section 6596.  Since you did not identify the taxpayer, this letter does not constitute specific 
written advice to the taxpayer and does not come within the provisions of Revenue and Taxation 
Code section 6596.  This letter is not an “opinion” of the Board; rather, it constitutes general 
comments regarding the applicability of the California Sales and Use Tax Law to the transaction 
you describe. 

 
 Sales tax is imposed on a retailer’s retail sale of tangible personal property in this state, 
measured by a percentage of gross receipts, unless the sale is specifically exempt by statute.  
(Rev. & Tax. Code § 6051.)  When sales tax does not apply, use tax applies to the storage, use or 
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other consumption of tangible personal property purchased from any retailer for the storage, use 
or other consumption in this state, measured by a percentage of the sales price, unless that use is 
specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.)  The term “sale” includes 
any transfer of title or possession of tangible personal property for a consideration.  (Rev. & Tax 
Code §§ 6006(a).) 
 
 Revenue and Taxation Code section 6367 exempts from tax the transfer of tangible 
personal property (other than the transfer of vehicles, vessels, or aircraft) that qualifies as an 
occasional sale.  Revenue and Taxation Code section 6006.5(b) defines an occasional sale as any 
transfer of all or substantially all of the property held or used by a person in the course of those 
activities for which the seller is required to hold a seller’s permit or permits (or would be 
required to hold a permit or permits if the activities were conducted in California) where, after 
the transfer, the real or ultimate ownership of the property is substantially similar to that which 
existed before the transfer.   
 
 Revenue and Taxation Code section 6281 exempts from tax the sale or use of vehicles 
when they are included in a transfer of all or substantially all of the property held or used in the 
course of business activities of the person selling the property where, after such transfer, the real 
or ultimate ownership of such property is substantially similar to that which existed before the 
transfer.   
 

Regulation 1595(b)(2) explains that (1) “substantially all the property” means 80 percent 
or more of all tangible personal property held or used by the person in the course of the activities 
requiring the holding of a seller’s permit, including tangible personal property located out of the 
state but excluding any real property, and further explains that a simultaneous transfer of all or 
substantially all of its assets to more than one entity, will qualify for the exemption if the 
ownership remains substantially similar, and (2) stockholders or other persons holding an 
ownership interest, not a security interest, in a corporation or other entity are regarded as having 
the real or ultimate ownership of the property of the corporation or other entity, and the real or 
ultimate ownership is “substantially similar” to that which existed before the transfer if 80 
percent or more of the ownership of tangible personal property is unchanged after the transfer. 
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Response to Inquiries: 
 
 We will respond to your specific requests in items A, B and C above in the order 
requested: 
 

 “A. Whether or not, under Section 1595(b)(4), the transfer of 
tangible personal property that is subject to any type of liability to a 
commencing joint venture subjects the transfer to California sales tax to 
the extent of the liabilities assumed.” 

 
 A transfer of tangible personal property to a commencing joint venture in exchange 
solely for an interest therein is not a sale of tangible personal property.  Regulation 1595(b)(4) 
explains: 
 

“[s]uch a transfer is a sale if the transferor receives any consideration, 
such as . . . an assumption of indebtedness (whether or not the transferor 
retains any joint liability with respect to the indebtedness assumed by the 
transferee), and tax applies to that sale unless it otherwise qualifies for 
exemption.”   

 
Regulation 1595(b)(1) describes consideration to include:  
 

“. . . cash, notes, and any other property as well as any indebtedness 
assumed by the transferee. It is irrelevant that the indebtedness assumed 
may have arisen solely in connection with the transferor's acquisition of 
the tangible personal property transferred, the other property transferred, 
or some combination thereof. . . .” 

 
 The transfer to a commencing entity of tangible personal property subject to any type of 
liability, as well as any other indebtedness assumed by the transferee (including indebtedness 
secured by real property), or other consideration, constitutes consideration for the sale of 
tangible personal property and unless otherwise specifically exempt, the sale is subject to sales 
tax, as further described in Regulation 1595(b)(4):   
 

“The gross receipts from that sale is allocated among the taxable portion 
and the non-taxable portion by dividing the selling price of the tangible 
personal property transferred to the purchaser for use rather than resale by 
the selling price of all property transferred and then multiplying that 
amount by the total gross receipts (i.e. all consideration) received by the 
transferor.” 
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Therefore, the transfer of tangible personal property that is subject to any type of liability 
to a commencing joint venture is a sale of tangible personal property and unless specifically 
exempt is subject to sales tax measured not only by the liabilities assumed, but by all other 
consideration (if any). 

 
 “B. Whether or not, in the fact pattern presented for corporation 
A, the retention of the real property within corporation A prevents 
corporation A from meeting the requirement that ‘substantially all’ of 
corporation A’s assets be transferred to the joint venture to avoid the 
imposition of the California sales tax on our proposed transactions.” 
 

 The definition of “occasional sale” in 6006.5(b) is conditioned on a transfer of 
substantially all tangible personal property.  This is explained in 1595(b)(2).  The transfer or 
retention of real property is irrelevant to the question of whether a transfer of tangible personal 
property qualifies as an occasional sale.  Regulation 1595(c) explains that “the rules set forth in 
1595(b)(2) of this regulation are applicable in determining under this paragraph whether a 
transfer is of substantially all the property and whether the ownership is substantially similar.”  
These rules define “substantially all the property” as 80 percent or more of all the tangible 
personal property held or used in the course of activities requiring the holding of a seller’s 
permit.  The retention of the real property by a transferor of substantially all of its tangible 
personal property will not affect the determination of whether the transfer of tangible personal 
property qualifies as an occasional sale. 
 

 “C. Whether or not, in the detailed fact pattern presented 
related to the ownership of both corporation A and corporation B, [Rev. & 
Tax. Code] sections [6367,] 6006.5[b] and 6281 would exempt the transfer 
of assets from corporations A and B to the joint venture from California 
sales tax because there would be a transfer of substantially all of the assets 
of corporation A and corporation B and the real or ultimate ownership of 
the tangible personal property both before and after the transfer would be 
substantially similar as required by, and in accordance with the rules of, 
both of those sections.” 

 
 If, as we have assumed, corporation A owns a 75 percent interest in the joint venture and 
corporation B owns a 25 percent interest in the joint venture, then for purposes of the occasional 
sale exemption, shareholder #1 has a real or ultimate interest in 90 percent of the tangible 
personal property of the joint venture derived (derived through its ownership in corporation A: 
100 percent x 75 percent = 75 percent, and through its ownership in corporation B:  25 percent x 
60 percent = 15 percent).  For the purposes of the occasional sale exemption, shareholders #2 
and #3 each have a  real or ultimate ownership interest in 5 percent of the property of the joint 
venture (derived through their ownership interests in corporation B:  25 percent x 20 percent = 5 
percent). 
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 Regulation 1595(b)(2) uses the following table to illustrate how to determine whether 80 
percent of the real or ultimate ownership of the tangible personal property of a transferee 
remains unchanged after the transfer: 
 
 
   Interests in Interests in Interests Common 
 Stock- Transferor Transferee Before and After 
 holders Corporation Corporation Transfer 
 
 A     40%     33 1/3%   33 1/3% 
 B     40%     33 1/3%   33 1/3% 
 C     20%     33 1/3%   20%      
     100%    100%    86 2/3% 
 
 As you can see, the analysis required by 1595(b)(2) is on a transferor by transferor basis, 
not on a shareholder by shareholder basis.  The transfer by 100 persons of $100 of tangible 
personal property to a single entity for which each transferor receives a 1% interest in the 
transferee valued at $100 is not a transfer in which the ownership interest is substantially similar 
to that which existed before the transfer – before the transfer, each transferor had a 100% 
ownership interest and after the transfer had only a 1% ownership interest.  In other words, the 
ownership in each transferor must be substantially similar before and after the transfer for the 
transfer of that transferor’s assets to qualify as an occasional sale.  
 

The real or ultimate ownership of the tangible personal property before and after the 
transfers by corporation A to the joint venture may be shown as follows: 

 
 
 Interests in Interests in Interests Common  
 Stock- Transferor Transferee Before and After  
 holders Corporation A Joint Venture Transfer by Corporation A  
 
   1  100%    90%   90%  
 2     -      5%    -  
  3     -           5%    -       
    100%  100%   90%  
 
 

The real or ultimate ownership of the tangible personal property before and after the 
transfers by corporation B to the joint venture may be shown as follows: 
 
  Interests in Interests in Interests Common 
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 Stock- Transferor Transferee Before and After 
 holders Corporation B Joint Venture Transfer by Corporation B 
 
   1 60%   90%   60% 
 2 20%     5%    5% 
 3    20%     5%    5% 
   100%  100%   70% 

 
Although corporation A and corporation B each transferred all or substantially all of their 

tangible personal property to the joint venture, the real or ultimate ownership of the property is 
substantially similar to that which existed before the transfer only for the transfer of tangible 
personal property by corporation A, in which 90 percent of the real or ultimate ownership of the 
property is unchanged after the transfer.  Corporation A’s transfer of tangible personal property 
to the joint venture would not be subject to tax.  On the other hand, only 70 percent of the real or 
ultimate ownership of the tangible personal property of that corporation B is unchanged after its 
transfer to the joint venture.  The real or ultimate ownership of the property that corporation B 
transferred to the joint venture is not substantially similar to that which existed before the 
transfer, and corporation B’s transfer of tangible personal property to the joint venture would be 
subject to tax.  
 
 If you have any further questions, please do not hesitate to write. 
 
      Very truly yours, 
 
 
 
      Janice L. Thurston 
      Senior Tax Counsel 
 
JLT/cmm 
 
cc: Sacramento District Administrator (KH) 
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