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        October 19, 1990 
 
 
--- 
 
 
Dear Mr. ---: 
 

This is in response to your letter of October 11, 1990. 
 
We understand that X is entering into an agreement to purchase the assets used by Y 

in the AA --business.  Y has a seller’s permit.  Section 1.1 of the Asset Purchase Agreement, dated 
as of October 12, 1990, provides for the purchase of the following assets: 

 
(a) All notes and accounts receivable of the Business as of the 
Time of Closing in connection with sales arising out of the 
Business prior to the Time of Closing (“Accounts Receivable”) 
with recourse to the seller.   
 
(b) Marketing materials, training materials, office and 
reference materials and similar items associated with the Business; 
 
(c) All franchises, licenses, permits consents and certificates of 
any regulatory, administrative or other governmental agency or 
body issued to or held by Seller necessary or incidental to the 
conduct of the Business (the “Permits”), (to the extent the same are 
transferable), a description of all such franchises, licenses, permits, 
consents and certificates being included in Schedule 1.1(c).    
 
(d) All inventions, trade secrets, formulae, process ingineering, 
technical data, art works, schematic drawings, secret processes, 
engineering drawings, proprietary rights, proprietary knowledge, 
know-how, computer software and programming know-how 
(including source code, object code, on-line files, documentation, 
testing materials, reports, etc.), names, symbols, service marks, 
logos, copyrights, and patents and all applications therefore, 
registrations thereof and licenses in respect thereof necessary to or 
used in the conduct of the Business, including without limitation, 
all rights in and to the names “XY” and further including, without 
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limitation those items listed but not extensively or revealingly 
described on Schedule 1.1.(d) (the “Technology”).  Without 
limiting the generality of the foregoing, Technology shall include 
all software owned or licensed by Seller and used in both its AA --
business and its BB -- business (the “BB Software”).  
Notwithstanding the foregoing, the Technology shall not include: 
(i) the current and future hardware accelerator families of the 
Seller, including without limitation, the B family, C family, D and 
E family, F family and G family, and (ii) products of technologies 
developed by X that are not integral to the Business (collectively, 
the “Excluded Technology”).   
 
(e) The contracts, agreements, contract rights, license 
agreements, purchase and sales orders, quotations and other 
executory commitments of Seller, entered into in connection with 
the conduct of the Business (the “Contracts”) listed on Schedule 
1.1(e) (the “Contracts”).  All other contracts, agreements, contract 
rights, license agreements, purchase and sales orders, quotations 
and other executory commitments of Seller entered into in 
connection with the Business (the “Excluded Contracts”) are listed 
on Schedule 1.1(e) as well under the heading “Excluded 
Contracts.”   
 
(f) All lease and rent deposits and prepaid expenses relating to 
the Business, as described in Schedule 1.1(f). 
 
(g) All books of account, customer and supplier lists including 
addresses, files, papers and records relating to the Business. 
 
(h) All inventory relating to the Business, as is in existence at 
the Time of Closing (the “Inventory”). 
 
(i) All causes of action, judgments and claims or demands of 
whatever kind or description arising out of or relating to the 
Business.   
 
(j) All goodwill, if any, associated with the Business.   
 
A separate agreement is under negotiation whereby X will properly purchase 

workstations and other tangible personal property used by Y in a transaction subject to California 
sales tax.   

 
The purchase price for the assets consists of cash sales of common stock of X and 

royalty payments based on net sales.  At this juncture, the Asset Purchase Agreement provides for 
allocation of the purchase price between (1) the specific assets, identified in paragraphs (a) through 
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(i), and (2) goodwill.  It is our understanding that the parties will further negotiate a selling price 
with respect to certain specific assets, described below. 

 
The principal asset being acquired under the Asset Purchase Agreement is the AA -- 

technology reduced to practice in software source code.  It is contemplated that this software will be 
transferred by electronic transmission in accordance with the program described in Appendix B of 
the Agreement. 

 
As we discussed by telephone on October 19, 1990, sales tax does not apply to items 

in paragraphs (a), (c), (e), (f), (g), (h), (i) and (j). 
 
The marketing materials described in paragraph (b) will be consumed by the 

transferee for sales and use tax purposes.  Accordingly, sales tax applies on the sale of these items.  
Tax-paid purchases resold deduction would be available to the extent tax may have been paid upon 
the acquisition of these items, because we understand that no taxable use was made of these items 
by the transferor. 

 
With respect to assets listed in paragraph (d), our analysis is as follows.  Sales tax 

does not apply where prewritten programs are transferred by remote telecommunications.  Tax does 
not apply to written documentation and manuals transferred in conjunction with the transfer of the 
programs, since no separate charge is made for the transfer of these items.  
Regulation 1502(f)(1)(D).   

 
Sales tax applies to the sale of drawings, designs, engineering and technical data, 

artwork, schematic drawings and engineering drawings, as described in paragraph (d).  Business 
Taxes Law Guide Annotation 540.0240 provides, in relevant part, as follows: 

 
“Designs, drawings, customer lists, patents and goodwill of an out-
of-state corporation were purchased by an in-state purchaser.  
Since the designs and drawings are tangible personal property, they 
are subject to use tax measured by the portion of the purchase price 
reasonably attributed thereto….” 
 
We understand that the parties intend to agree that the price with respect to these 

items will be approximately 180 percent of the cost of physical reproduction of these items.  We are 
in agreement that the measure of tax is properly the price which will be agreed to by seller and 
buyer. 

 
We understand that the parties intend to close this transaction as soon as possible 

and that the parties desire to make the electronic transfer of the programs during the weekend of 
October 20-21, 1990.  Accordingly, we are providing you with a facsimile transmission of this 
letter, and we are mailing the original today. 

 
Very truly yours, 
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Gary J. Jugum 
Assistant Chief Counsel 
 
 
 

GJJ:sr 
 
Transmitted by facsimile October 19, 1990 
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