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This is in answer to your memo of April 5 enclosing a copy of the form of contract 
referred to in Auditor Farrar's report of March 19 together with a copy of that report and his prior 
report of March 6.  
 

There seems to be no doubt but what --- & --- are not subject to sales tax on their sales of 
merchandise both because such sales are made to a post exchange and because they are made for 
resale. It seems clear from paragraph 5 of the agreement that r --- & --- to the extent that they 
supply merchandise, sell it to the exchange rather than to the ultimate consumer. It is specifically 
stated that the merchandise from the time it is delivered to the exchange is the property of the 
exchange until vended. It also appears from paragraph 9 that --- & --- shall account to the 
exchange for the entire retail sales value of all merchandise vended. --- & --- compensation is a 
stated percentage of the retail sales value of the vended merchandise, apparently whether the 
merchandise is supplied by --- & --- or by the exchange. It appears, accordingly, that the only 
question is whether --- & --- are liable for sales tax measured by receipts from the sale of the 
vending machines or other tangible personal property to --- Inc.  
 

We think that the sale of the merchandise, even though made to the exchange for resale 
purposes, required --- & --- to hold a seller's permit. The only exception would be in the event 
food products were vended exclusively. Apparently, however, this is not the case. A permit is 
required because --- & --- are selling tangible personal property of a kind the receipts from the 
retail sale of which are taxable (section 6014 defining seller and section 6066 requiring sellers to 
hold permits). It is immaterial that the sales are made to a Federal instrumentality. Therefore, 
under section 6015 defining "retailer" as "every seller who makes any retail sale or sales of 
tangible personal property", the tax is applicable to the sale of the equipment by --- & --- to ---, 
Inc., even though only one sale thereof is made, unless you find that actually the merchandise 
vended through the machines was not sold by --- & ---.  



As you know, section 6015 was amended effective July 1, 1949, so as to make the tax 
applicable with respect to a single retail sale made by a wholesaler, except wholesalers of exempt 
merchandise such as food products for human consumption. It appears, accordingly, that tax is 
due with respect to the sale of vending machines, equipment, or other tangible personal property 
used in connection with the wholesaling of merchandise to the post exchange.  
 

We have not apparently been contacted in this connection by Mr. --- or anyone else. If 
Mr. --- or the taxpayers disagree with our conclusion we shall be glad to write to either, setting 
forth the basis for our position.  
 
EHS:ph  


