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STATE BOARD OF EQUALIZATION	 
LEGAL DIVISION  - MIC:  82 
450 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P. O. BOX 942879, SACRAMENTO, CA 94279-0082) 
TELEPHONE:  (916) 322-2976
             FAX: 	(916) 323-3387 

May 9, 1996 

Mr. L--- K---

H--- M---, Inc.
 
XXX East M--- Avenue
 
Z---, -- XXXXX-XXXX
 

Re:	 H--- M---, Inc.- SZ --- XX-XXXXXX 

P--- D---, Inc. - SC --- XX-XXXXXX
 

Dear Mr. K---: 

This is in response to your letter dated March 15, 1996 regarding the application of tax
certain transfers of tangible personal property.  You state: 

“H--- M---, Inc., (HMI) is a --- corporation qualified to do business in 
California and has been issued California sales tax registration number SZ ---
XX-XXXXXX. HMI owns 100 percent of P--- D---, Inc., (P---) which is also a 
--- corporation qualified to do business in California.  P--- has been issued 
California sales tax registration number SC --- XX-XXXXXX.  

“HMI owns some depreciable personal property (machinery and 
equipment, office furniture and fixtures, and computers) with a net book value of 
about $1.2 million located at its plant in R---, California.  HMI has paid 
California sales or use tax on this depreciable personal property.  The fair market 
value of the depreciable personal property is not known.”  

You state that HMI is contemplating transferring the property to P--- as a contribution
capital for which HMI would receive no consideration.  You indicate that if such a contributi
to capital would be considered by us to be subject to tax, then rather than making such
contribution, HMI might instead lease the property to P---.  

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measur
by gross receipts, unless specifically exempt from taxation by statute. (Rev. & Ta
Code § 6051.)  When sales tax does not apply, the use tax, measured by the sales price of t
property sold, applies to the use of property purchased from a retailer for storage, use, or oth
consumption in California unless such use is specifically exempt from taxation by statu
(Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) 

The term “sale” means and includes any transfer of title or possession, exchange, 
barter, conditional or otherwise, in any manner or by any means whatsoever, of tangible person
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property for a consideration. (Rev. & Tax. Code § 6006(a).) You state that HMI plans to 
transfer the tangible personal property to P--- as a contribution to capital, and that HMI will 
receive no consideration from P--- for the property.  Please note that consideration would 
include the assumption of HMI’s liabilities by P---, an intercompany debt, the cancellation of 
indebtedness, or HMI’s  receipt of any additional shares in P---.   Of course, since you have not 
provided us with a copy of the relevant contract(s), we cannot say for certain that the transfer 
does not involve consideration given in exchange for the property.  A transfer of tangible 
personal property in which no consideration is given for the property is not a sale or purchase. 
(Rev. & Tax. Code §§ 6006(a), 6010(a).)  Therefore, no sales or use tax would apply to the 
transaction about which you inquire if no consideration is provided by P--- in exchange for 
obtaining ownership of the property. 

If, rather than transferring the property as a contribution to capital as discussed above, 
HMI leases the property to P---, the rules regarding the application of tax to leases as explained 
in Regulation 1660 apply. 

The lease of tangible personal property in California is a continuing sale subject to use 
tax measured by rentals payable unless the lessor leases the property in substantially the same 
form as acquired and has either paid California sales tax reimbursement or use tax to its vendor, 
or has made a timely election to pay use tax measured by purchase price.  (Rev. & Tax. Code §§ 
6006(g)(5), 6006.1, Reg. 1660.) When a lease is a taxable continuing sale, the lessor must 
collect the tax from the lessee and pay it to the state.  (Rev. & Tax. Code § 6203, 
Reg. 1660(c)(1).) 

You indicate that HMI has paid California sales tax reimbursement or use tax on the 
purchase price of the property. As long as such tax has been paid and the property is leased in 
substantially the same form as acquired, the lease would not be a continuing sale or purchase 
subject to tax. 

If you have further questions, please feel free to write again.  

Sincerely, 

Kelly W. Ching 
Staff Counsel 

KWC:cl 

cc: Out-of-State District Administrator 


	Re: H--- M---, Inc.- SZ --- XX-XXXXXX

