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VIA FACSIMILE AND U.S. MAIL 

Mr. P--- J. S---
O---, H--- & S---
XXX --- Street 
--- ---, CA XXXXX-XXXX 

Re: V--- A---, Inc. 
SY – XX-XXXXXX 

Dear Mr. S---: 

This is in response to your May 11, 199X letter to Assistant Chief Counsel Gary Jugum 
regarding the application of tax on various transactions involving the transfer of corporate stock 
and the liquidation of a corporate subsidiary. 

You state: 

"V--- A---, Inc. (`V---') will enter into a stock sale 
agreement with an entity to be identified (the `Buyer').  The Buyer 
is interested in purchasing a core business of V--- that develops, 
manufacturers, and distributes microwave tubes, power grid tubes, 
microwave amplifiers, modulators, and various other power supply 
equipment (the `E--- D--- B---').  To facilitate such sale, V--- will 
contribute the assets and property of the E--- D--- B--- to its newly 
formed subsidiary (`EDB S---') in exchange for the first issuance 
of EDB S--- stock.  EDB S--- will not assume any liabilities of V--
-. The Buyer will then purchase the EDB S--- stock from V---." 

You further state that the foregoing transaction is structured as a stock sale in order to preserve 
V---'s rights to transfer its interest in various real property leases that it currently maintains with 
L--- S--- J--- U--- ("S---"). Once the proposed transaction takes place, V--- will request S--- to 
execute a lessor's estoppel certificate.  Should S--- refuse, the transaction will nonetheless 
proceed as described above. 
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You request our opinion as to the application of tax on a series of separate transactions 
involving V---, EDB S---, and the Buyer.  Before responding to these requests, however, we note 
that tangible personal property is ultimately being transferred from V--- to the Buyer by way of 
multiple transactions between the several parties.  These types of transactions require a two-tier 
analysis. First, each step in the series of transactions must be analyzed for the purpose of 
ascertaining if there is a taxable transaction between two parties.  Second, the transactions must 
be collectively analyzed for the purpose of determining whether, under the California Sales and 
Use Tax Law, the intervening steps of the transaction should be disregarded and the transactions 
should be analyzed only on a before and after basis, with all intervening steps of the transaction 
disregarded for sales and use tax purposes. In particular, under the facts presented here, the 
individual series of transactions between the parties will be disregarded if they are undertaken 
for the purpose of avoiding or altering the California sales or use tax liabilities of the parties. 
With that in mind, I will first discuss whether tax applies to each of the individual transactions 
between the parties. 

A. Individual Transactions 

"(1) No California sales or use tax will [be] [sic] owed by 
V--- or EDB S--- upon the contribution by V--- of the E--- D---   
B--- to EDB S--- in exchange for EDB S--- stock." 

California imposes a sales tax on a retailer's gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property in this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute. 
(Rev. & Tax. Code § 6051.) A sale includes any transfer of title or possession, in any manner or 
by any means whatsoever, of tangible personal property for a consideration.  (Rev. & Tax. Code 
§ 6006(a).) When sales tax does not apply, use tax is imposed on the sales price of property 
purchased from a retailer for the storage, use or other consumption in California.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6201, 6401.) 

Title 18, California Code of Regulations (hereafter "Regulation"), section 1595(b)(4) 
specifies that tax does not apply to a transfer of property to a commencing entity (e.g., a 
corporation or partnership) in exchange solely for an interest in that commencing entity.  (See 
also Business Taxes Law Guide Annot. 395.1800 (1/7/53).)  This provision is not, however, an 
exemption from tax.  Instead, a transaction which meets the requirements of Regulation 
1595(b)(4) is not regarded as a taxable sale or purchase of tangible personal property.  On the 
other hand, that provision explains that where a transferor receives consideration such as cash, 
notes, or an assumption of indebtedness in addition to an interest in a commencing entity, that 
transfer constitutes a sale which is subject to tax unless it otherwise qualifies for an exemption. 
(Beatrice Co. v. State Bd. of Equalization (1993) 6 Cal.4th 767.) 

In this case, V--- will transfer assets from its E--- D--- B--- to a newly formed EDB S---
in exchange for the first issuance of EDB S--- stock.  You state that the EDB S--- will not 
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assume any liabilities of V---.  We also assume that V--- will not receive any cash, notes, or 
other consideration for its transfer of assets to the EDB S---.  Thus, in examining this step of the 
transaction only, V---'s transfer of assets to the EDB S--- solely in exchange for EDB stock will 
not constitute a taxable sale or purchase of tangible personal property. 

"(2) No California sales or use tax will be owed by V--- or 
the Buyer upon the sale by V--- of the EDB S--- stock to Buyer." 

Stock is not regarded as tangible personal property for purposes of the Sales and Use Tax 
Law. (Business Taxes Law Guide Annots. 395.1250 (5/8/87), 395.1570 (8/9/93).)  This means 
that the sale of stock is not subject to sales or use tax.  Thus, in examining this step of the 
transaction only, no sales or use tax will apply with respect to V---'s sale of its EDB S--- stock to 
the Buyer provided this sale consists only of the EDB S--- stock and no other tangible personal 
property. 

"(3) No California sales or use tax will be owed by V---, 
EDB S--- or the Buyer upon any liquidation of EDB S---." 

When an entity distributes its assets as a complete liquidation ratably to its owners (i.e., a 
distribution of assets to partners or shareholders in the same percentage as their ownership 
interests in the entity), the transfer will not be taxable unless consideration is received for the 
transfer. (See, e.g., Business Taxes Law Guide Annots. 396.2280 (1/3/93), 395.2260 (10/5/56), 
395.2340 (5/7/56).) That is, the liquidation of a corporation's assets is not taxable if the only 
item received by the transferor corporation is the return of the interest in the entity, i.e., stock, 
for the purpose of cancellation and there is no other consideration such as an assumption of 
liabilities. 

You state that the Buyer may liquidate the EDB S--- and operate the E--- D--- B--- as a 
division or separate business. If a liquidation occurs, tax applies on the transfer of the EDB S---
's assets to the Buyer where the Buyer provides some form of consideration for the transfer (e.g., 
cash, notes, an assumption of indebtedness) plus the return of the stock for cancellation.1/  In  
examining this step of the transaction only, however, the transfer of EDB S---'s assets to the 
Buyer pursuant to a complete liquidation is a non-taxable transaction provided the Buyer 
transfers only the EDB S--- stock (and no other consideration) for cancellation. 

B. Collective Transaction 

The foregoing series of transactions between the parties will be disregarded if they are 

1/  Under this scenario, we assume that the EDB S--- would be registered as a retailer and hold a California seller's 
permit such that a transfer of its assets to the Buyer in this situation (i.e., a transfer of assets for consideration plus 
the cancellation of stock) would not qualify as an exempt occasional sale.  (See Rev. & Tax. Code §§ 6367, 
6006.5(a); Reg. 1595.) 
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undertaken for the purpose of avoiding or altering the California sales or use tax liabilities of the 
parties. That is, where there is no valid business purpose for structuring a series of transactions 
to achieve the ultimate transfer of property from V--- to the Buyer other than for the avoidance 
of California sales or use tax, the series of transactions will be disregarded and the transaction 
will be viewed as a taxable sale of tangible personal property from V--- to the Buyer. 

You state that the transaction is structured as you describe so the Buyer will be permitted 
to benefit from several favorable leases of real property by S--- to V--- without the need to 
obtain S---'s consent.  In particular, you state that it is V---'s belief that its leases with S--- permit 
it to transfer property subject to these leases to a wholly owned subsidiary and then sell the stock 
of that subsidiary without obtaining S---'s consent.  We note, however, that this transaction will 
proceed as you describe whether or not S--- provides the Buyer with a lessor's estoppel 
certificate. This raises the question of whether the transaction is actually structured in this 
manner in order to avoid sales tax.  That is, our understanding is that the parties will enter into 
the transaction as proposed whether or not the business purpose will be obtained.  If such is the 
case, we would regard the transaction as structured in this manner to avoid sales tax, and would 
treat the transaction as a taxable sale from V--- to the Buyer. 

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:cl 

cc: --- --- District Administrator 


